Interview met tutor Wim de Jong

De nieuwe EDITIO-tutor Verhalende journalistiek én tutor Foodbloggen is Wim de Jong. Sinds 1980 is de Jong actief in de schrijvende journalistiek, onder meer als oprichter en columnist van Volkskrant Magazine en kunstredacteur en tv-recensent van de Volkskrant.

De Jong schreef een tiental boeken, zoals het ‘Handboek voor de moderne man’, het ‘Handboek verhalende journalistiek’ en de culinaire gidsen ‘Tour d’Alain’, ‘Heerlijk Rotterdam’ en ‘Stadskookboek Rotterdam’. Sinds zeven jaar is hij als praktijkdocent verbonden aan de postacademische deeltijdopleiding journalistiek (PDOJ) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Wil je een cursus volgen bij Wim de Jong? Bekijk nu het cursusaanbod.

– Welke rol spelen taal en tekst in jouw dagelijks leven?
“Ik lees heel veel en schrijf ook wel elke dag van de week. Moet ook wel. Alleen door het heel veel te doen, blijf je in vorm.
Ik vind schrijven ook nog steeds erg leuk, om het even waarvoor of waarop. Ik schrijf net zo lief een post voor Facebook als een column voor de ‘echte’ krant, en behalve op mijn laptop werk ik ook nog steeds met schriftjes en pennen. Het moeten overigens wél mooie schriftjes en pennen zijn, en ik wil ze ongelimiteerd kunnen kopen.”

– Je leidt als het ware een ‘schrijversdubbelleven’: enerzijds ben je een serieus journalist, anderzijds een bourgondisch schrijver. Kun je iets zeggen over het spanningsveld tussen deze twee invalshoeken?
“Haha. Ik weet niet of ik mijzelf een bourgondisch schrijver zou willen noemen. Ik denk dat mijn grondhouding op alle wisselende journalistieke terreinen waarop ik werk dezelfde is: ik ben altijd ‘hongerig’ naar nieuwe ontmoetingen, inzichten, onderwerpen en manieren om die onder geïnteresseerden te verspreiden.

Mijn eerste interesse op het gebied van eten is dan ook om de nieuwe ‘foodcultuur’ in kaart te brengen, en mensen en ontwikkelingen daarbinnen op een integere manier over het voetlicht te halen; lekker eten komt op de tweede plaats. Maar een keer of vier per week eet ik stiekem toch wel buiten de deur.”

– Wat moet een goed journalist in huis hebben?
“Het gevoel dat je voor het beroep ‘geroepen’ bent. Een fles wijn voor als het even niet meer gaat. Sigaretten, zou ik een halfjaar geleden ook nog hebben opgeschreven, maar daar ben ik gelukkig mee gestopt.

Een begripvolle en meelezende partner wil ook nog wel eens van pas komen. En niet in de laatste plaats: een héleboel motivatie en dus volhardendheid om in het vak te willen slagen. Het valt zeker voor jongeren bepaald niet meer mee om bij kranten en tijdschriften nog voet aan de grond te krijgen, en het opbouwen van een freelancepraktijk is ook geen sinecure.”

– Welke foodblogs check je wekelijks?
“Ik probeer het blog van collega Marjan Ippel (talkinfood) goed bij te houden, en een van de blogs van David Chang en Lucky Peach, beide van Amerikaanse origine. Verder lees ik alles van de dames van Kitchen Table Food, van de Franse sterrenchef Jacques Pourcel en van het Parijse restaurantblog Le Fooding.

In Rotterdam hebben we dan nog het giga-grote blog De Buik van Rotterdam, waarvoor ik de grondslag heb gelegd en waarvan ik twee jaar hoofdredacteur ben geweest.”

– Wat hoop jij de EDITIO cursisten bij te brengen?
“In deze eerste cursus ligt het accent nog nadrukkelijk op schrijven over eten dat je zelf bedenkt en bereidt, het maken van de juiste recepten ervoor, en de aantrekkelijke online-omgeving waarin je die informatie gaat presenteren.

In een volgende cursus hoop ik er een aantal journalistieke invalshoeken aan toe te voegen: wat zijn nieuwe keukentrends, nieuwe ingrediënten, nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen enz. die mogelijk passen binnen jouw visie op eten & foodbloggen. En hoe kun je daar columns, reportages, analyses en interviews over maken.”

– Vanaf oktober is jouw ‘Stadskookboek Rotterdam’ te koop. Wat kunnen de lezers verwachten van dit kookboek?
“Ik denk dat het boek aan nieuwkomers en toeristen een uitstekend handvat biedt om foodstad Rotterdam te leren kennen. Er gebeurt de laatste vijf jaar in culinair opzicht ontzettend veel hier. Mijn collega Frank van Dijl en ik nemen lezers in het Stadskookboek bij de arm om ze te laten kennismaken met al die chefs, food-ondernemers en plekken die wij interessant vinden. Het is ook een kookboek, zoals de titel al duidelijk maakt: van veel spraakmakende Rotterdamse kookgekken is een recept opgenomen.”

– Professioneel gezien, welke dromen koester je nog voor de toekomst?
“Ik ben met enkele investeerders en collega-journalisten druk bezig met de oprichting van een landelijke website over eten.

Een website die in food geïnteresseerde bezoekers op uiteenlopende manieren van inspiratie en informatie kan voorzien, en die dagelijks gevoed wordt door een community van de beste foodschrijvers en beeldmakers die we in Nederland hebben.

Mijn droom is dat het me lukt om zo’n community om me heen te verzamelen. Dankzij deze cursus kan ik zomaar weer met nieuw talent in contact komen.”

Wil je een cursus volgen bij Wim de Jong? Bekijk nu het cursusaanbod.

Interview met Roel Bentz van den Berg

Verdieping / 11 maart 2016

Ferrari’s in de hemel

Verdieping / 5 februari 2016

Marnix de Bruyne

Interview: Marnix de Bruyne

Verdieping / 1 mei 2016