Durf te schrijven

Perspectief & Verteller

Tijdens de schrijfcursus Perspectief & Verteller maak je kennis met de verschillende manieren waarop je een verhaal kunt vertellen. Centraal staan de verteller en het perspectief waaruit het verhaal wordt verteld en ook welke consequenties de keuze voor een bepaald perspectief heeft.

Module 1: Vertelperspectief

Bij het schrijven van een verhaal gebruik je vaak het ik-perspectief. Maar wat gebeurt er wanneer je schrijft vanuit de eerste persoon meervoud (we), de tweede (je) of derde persoon (hij/zij)? Tijdens deze schrijfcursus oefen je met uiteenlopende vertelvormen. Ook verdiep je je in het belevend en vertellend perspectief van de ik-vorm.

Module 2: Personaal perspectief en alwetende verteller

Door scènes vanuit verschillende perspectieven te schrijven, leer je wat de mogelijkheden en bezwaren zijn van elk perspectief. Daarnaast oefen je met het schrijven vanuit een betrouwbare en een onbetrouwbare verteller.

Module 3: Waarneming en conflict

Ieder verhaal kent een conflict. Dit conflict ontstaat vaak doordat personages gebeurtenissen op hun eigen manier waarnemen en ervaren. Tijdens de laatste module van deze schrijfcursus leer je hoe de keuze voor verteller en perspectief van invloed is op het verloop van het verhaal.

Net als de andere schrijfcursussen van Editio is de cursus Perspectief & Verteller niet alleen heel leerzaam, maar ook leuk om te doen. En vergeet niet: je doet het niet alleen, je werkt samen met anderen naar hetzelfde doel.

Uitdagend was het, tot mijn verrassing en plezier. Er valt bij jullie echt iets te leren.
Willeke Roerdinkholder

Contact