Masterclass 2017 Italië: interview met Bernard van Storygardenz

Onze Masterclass gaat dit jaar naar Italië. Onder een heerlijk zonnetje werk je in een prachtige story garden onder begeleiding van Editio-tutor Manon Uphoff aan je manuscript, essays of kortverhalen. Meegaan? Hier vind je alle info. Gastheer Bernard Anson Silj ontvangt ons met open armen in zijn prachtige Roman Villa Silj op een steenworp afstand van Rome.

Dag Bernard, vertel ons kort wat over jezelf. Hoe kom jij op zo’n prachtig domein terecht? 

Mijn vader is Brits en mijn moeder Italiaanse. Ik heb zowel in Groot-Brittanië, Italië als India gewoond en heb verschillende jobs uitgeoefend: in de luchtvaart, landbouw, marketing consultancy en cultureel toerisme. Mijn liefde voor verhalen en reizen bracht me uiteindelijk bij het idee om een netwerk van vakantiehuizen met een verhaal uit te bouwen. Dit zijn de Storygardenz. Mijn Italiaanse domein is al sinds 1949 een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, het Convivium Romanum. Na ruim 30 jaar in het buitenland te hebben doorgebracht, heb ik me hier samen met mijn vrouw Eleonora gevestigd om een nieuwe generatie kunstenaars en andere bezoekers te inspireren.

Hoe wil je het netwerk van Storygardenz verder uitbouwen?

Ten eerste wil ik een wereldkaart maken van verhalen. De 12 verhalen uit mijn Garden of Lemniscati, bijvoorbeeld, hebben stuk voor stuk verbindingen met alle uithoeken van de wereld. Ook de andere Storygardenz worden als het ware uitkijkposten over deze betoverende geografie. Ik ben momenteel druk bezig met het uitwerken van verhalen voor plaatsen in Italië, Spanje, Noorwegen, Groot-Britannië. De kaart dient als context, zodat alle verbindingen makkelijk begrepen kunnen worden.

Afbeelding: www.storygardenz.com
Volgens je website is jouw domein nabij Rome een plaats ‘[to] look, listen, relax in a hammock, amble about, share good food and conversation… in a word profit from the action of inaction, as any good Zen, or Martial Arts, teacher would teach us to do.’  Welk gevoel of welke wijsheid wil je bezoekers meegeven?

Ik wil mijn gasten aansporen om niets te doen wat hun winst oplevert, al heeft dat een dubbele betekenis. Daarin ben ik een best excentriek en onconventioneel: ik ga voor een mix van zen, nonsense en dada. Ik wil een soort NEE-wijsheid prediken, waarin het recht op verwarring centraal staat. Mijn domein is een no-think-no-tank: je bent er vrij en hoeft niet na te denken. In de tuin, de Garden of Lemniscati, zijn in totaal 12 verhalen uitgebeeld. Elk verhaal is een spel, een schattenjacht of een raadsel en alle verhalen zijn onderling met elkaar verbonden in een Lemniscati, een eindeloze lus. Met de verhalen in mijn tuin wil ik mijn bezoekers uitdagen om conventionele gedachten los te laten en hun horizonten te verbreden.

Welke boodschap wil je nog meegeven aan toekomstige deelnemers aan onze Masterclass?

Ik ben ervan overtuigd dat muziek, kunst en verhalen niet enkel over onze culturele waarden gaan. Het gaat ook om het effect dat het visuele, het tastbare en de verbeelding hebben op ons neurologisch systeem. Ik durf te beweren dat een combinatie van kunst (muziek en verhalen, maar ook de natuur) met een traag levensritme, eten, drinken en goede gesprekken met gelijkgestemden ons intelligenter maakt. En dat is waarom de Masterclass in Roman Villa Silj van jou een betere schrijver zal maken!

Meer weten over de Masterclass of meedoen? Lees hier alle informatie.

Interview: Walter van den Berg en Daniël van der Meer

Verdieping / 20 februari 2017

Interview: Linda Polman

Verdieping / 9 december 2016

Interview: Truska Bast

Verdieping / 8 december 2016