Non-fictie het verhaal van het leven

Creatief schrijven (Non-fictie 1) artikel | kort verhaal

Wellicht wil je een artikel schrijven voor een krant, magazine of  website. Of je wil een kort non-fictie verhaal schrijven of het begin van je biografie.  In deze basiscursus non-fictie leer je de technische beginselen voor het schrijven van zo’n verhaal, inclusief bronnenonderzoek toepassen.

Je leert alle basistechnieken voor het schrijven van een goed non-fictie verhaal toepassen. Je leert ondermeer het belang van personages en locaties beschrijven. Daarnaast kijken we naar hoe bronnenonderzoek werkt. Je ontdekt hierbij het belang van invalshoek, toon en perspectief. Tenslotte sluit je de cursus af met het begin van jouw artikel of verhaal.

Voor wie is de cursus Beginnende journalistiek?

Voor eenieder die een artikel of essay wil leren schrijven, waarbij gebruik gemaakt wordt van bronnen, gericht op een bepaalde lezersgroep.

Studieprogramma

Week 1:

Allereerst schrijven we een kort commentariërend stuk op basis van uiteenlopende teksten van belangrijke schrijvers.

Week 2:

Daarna gaan we verder met locatie, personages en meningen: beschrijf hiertoe een ruimte, beschrijf personen en beargumenteer je mening.

Week 3:

Het waarom, wat en hoe in non-fictie: onderzoek hiertoe feiten en gebeurtenissen.

Week 4:

Vervolgens focussen we op schrijven voor een bepaalde lezersgroep: aanpassen aan je publiek en het bepalen van de invalshoek van je artikel of verhaal.

Week 5:

Perspectief: schrijf hiertoe vanuit uiteenlopende gezichtspunten en formuleer begin en eind van je verhaal.

Week 6:

Schrijf tenslotte het begin van jouw verhaal of artikel.

Leerdoelen

  • Allereerst leert deze cursus je hoe je gebruik maakt van bronnen, en leert je onderscheid maken tussen meningen en feiten.
  • Daarbij kun je na de cursus Beginnende journalistiek een artikel of kort essay schrijven, gebaseerd op feiten, afgestemd op de lezersgroep voor wie het is het bedoeld.

Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten kunt sturen naar je redacteur. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en kan je reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de proefcursus ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

6 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€350,-

Over de tutor(s)

Johan Faber

Johan Faber werkte als journalist en schrijver voor talloze bladen en kranten. In 2004 debuteerde hij als non-fictie auteur met ‘Het Mysterie Marco’, een boek over de jonge Ajacied Marco van Basten. Andere non-fictie titels van zijn hand zijn o.a. ‘Alpe d’Huez’ (2007) en ‘Wat bezielde Volkert van der G.?’ (2009). Begin 2012 verscheen zijn debuutroman ‘Wende’ en in 2014 zijn tweede roman ‘De veteraan,’ waarvoor hij de Dioraphte Literatour Prijs ontving. Zijn laatste roman ‘De eenzame piloot’ is gebaseerd op het ongelofelijke verhaal van een achttien jaar oude piloot uit West-Duitsland die, tegen het einde van de Koude Oorlog, met zijn Cessna-sportvliegtuigje op het Rode Plein in Moskou landde. Luister hier naar een recent interview van Johan over zijn werk en leven https://www.vpro.nl/nooitmeerslapen/speel~RBX_VPRO_13013454~open-kaart-schrijver-johan-faber~.html

Marnix de Bruyne

Marnix de Bruyne (1965) is redacteur en schrijver. Zo publiceerde hij in 2010 ‘Het land van Soekmekaar’, over de worstelingen van het voorheen blanke dorp Soekmekaar met het nieuwe Zuid-Afrika. Vervolgens, in 2016, verscheen het boek ‘We moeten gaan’, over Nederlandse emigranten die in de jaren vijftig neerstreken in Zuid-Rhodesië. De Bruyne was eerst correspondent in Zuid-Afrika voor Het Parool in 1999-2000. Daarna werkte hij als buitenlandredacteur bij de Volkskrant (2003-2011). Tevens gaf hij aan de Hogeschool Utrecht les over freelancen in het buitenland. Naast zijn praktijk als freelancer is hij momenteel eindredacteur bij Wordt Vervolgd, maandblad over mensenrechten; waarbij hij auteurs en hun artikelen begeleidt , van concept tot publicatie.

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.