Fictie is hardop dromen

Creatief schrijven (Fictie 4) roman | kort verhaal

In de cursus Fictie 4 werk je onder begeleiding verder aan een langer verhaal of manuscript. Hierbij onderzoeken we uitgebreid alle mogelijkheden van proza schrijven.

Voor wie is de cursus Fictie 4?

In eerste plaats voor ervaren schrijvers of schrijvers die al eerder de schrijfcursus(sen) Fictie 1, 2, en 3 hebben gevolgd.

Studieprogramma

Week 1:

Alles over genres. Je oefent met uiteenlopende genres, waarbij je de technieken van plot en subplot gebruikt. Ter illustratie analyseer je een verhaal en leer je kijken als een schrijver.

Week 2:

Deze week richten we ons op een van de belangrijkste en ook moeilijkste onderdelen van het fictie schrijven: de verteller. Uit welk perspectief vertel je het verhaal? Is je verteller betrouwbaar of onbetrouwbaar?

Week 3:

We gaan verder met personages en personagebeschrijvingen. Hoe krijg je diepgang in je personages? Je oefent met personagebeschrijvingen die tegelijkertijd iets over het innerlijk van een personage zeggen.

Week 4:

In week 3 heb je gemerkt dat volledige personagebeschrijvingen onmogelijk zijn. Toch is de illusie van compleetheid belangrijk. Welke details moeten aan bod komen om deze illusie te wekken?

Week 5:

Naast de personagebeschrijvingen is ook wat de personages zeggen en hoe ze spreken cruciaal voor hoe de lezer hen ervaart. Je oefent deze week met de stem van het personage en met dialoog.

Week 6:

We sluiten af met extra diepgang in de dialoog. Je oefent met conflict en dialoog, en directe en indirecte rede.


Leerdoelen

  • Allereerst leert deze cursus je de juiste verteller voor je verhaal/roman te kiezen.
  • Daarnaast leer je personages realistisch op te bouwen en te beschrijven.


Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten sturen naar je tutor en medecursisten. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en je kan reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de proefcursus ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

6 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€375,-Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.