Fictie is hardop dromen

Creatief schrijven (Fictie 5) roman | kort verhaal

In deze cursus Fictie 5 gaan we bezig met het schrijven van een afgerond verhaal.

We kijken allereerst naar de basiselementen en klassieke verhaalopzet. Vervolgens gaan we aan de slag met de ontwikkeling en verdieping van het conflict. En uiteindelijk schrijf je je verhaal van 2000 woorden!

Voor wie is de cursus Fictie 5?

Fictie 5 is de laatste van onze vijf cursussen Creatief schrijven. Hierna ben je klaar voor het Halfjaar traject Fictie of voor individuele manuscriptbegeleiding. Heb jij de eerdere cursussen gevolgd of ben je al een ervaren schrijven? Dan is deze cursus helemaal voor jou!

Studieprogramma

Week 1:

We beginnen de cursus met een herhaling van de basiselementen van een verhaal, zoals onder andere het plot, de hoofdpersonen en het vertelstandpunt. Je werkt voor je eigen verhaal kort uit wat je van plan bent.

Week 2:

Deze week werk je het centrale conflict van je verhaal verder uit en schrijf je de introductie van je verhaal, in maximaal 500 woorden.

Week 3:

Het conflict van je verhaal staat deze week centraal. Hoe verwerk je dit conflict binnen dialogen? En hoe zorg je ervoor dat dit indirect gebeurt?

Week 4:

Je werkt deze week verder aan het middenstuk van je verhaal, waarin de crisis verder toeneemt. Dit doe je in maximaal 1.000 woorden.

Week 5:

Het verhaal is er al een tijdje naar onderweg en nu is het daar: het hoogtepunt van het conflict. In 500 woorden beschrijf je de climax.

Na het hoogtepunt van je conflict schrijf je in 350 woorden je slot. Het slot en het hoogtepunt van je conflict zijn aan elkaar verbonden en hebben een oorzaak en gevolgrelatie.

Week 6:

Deze laatste week gebruiken we om te herschrijven. Gedurende de cursus heb je veel reacties op je werk gehad. Nu is het moment aangebroken op het commentaar dat je zinnig vond te verwerken.


Leerdoelen

  • Je bent in staat om het conflict van je verhaal te laten ontwikkelen en in een climax uit te werken.
  • Daarnaast rond je je eigen verhaal af.


Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten sturen naar je tutor en medecursisten. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en je kan reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de proefcursus ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

6 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€375,-Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.