Schrijf ongeacht alles

Beleidsnota schrijven

Een beleidsnota schrijven blijkt vaak een behoorlijke uitdaging. Wellicht is het een vereiste vanuit je werk. Of simpelweg een vakgebied waar je je verder in wilt ontwikkelen. Aan de hand van een goede beleidsnota kun je immers mensen sneller overtuigen. Zo wordt je succes mede bepaald door de mate waarin je dit beknopt en duidelijk op papier kunt zetten.

Hoe pak je dat aan, zo’n goede beleidsnota schrijven? Met onze online cursus leer je binnen een paar weken een goede beleidsnota schrijven. Zo schrijf je binnen een paar weken kernachtige en overtuigende beleidsnota’s die aansluiten bij de informatiebehoeften van jouw doelgroep. Hiervoor wordt het schrijven van een beleidsnota niet alleen eenvoudig, maar zal het je ook een stuk minder tijd kosten.

Waarom een goede beleidsnota schrijven?

In de eerste plaats is een beleidsnota een cruciaal onderdeel van het werk binnen organisaties. Deze worden onder meer gebruikt voor het communiceren van ontwikkelingen, standpunten en keuzes. Hoe uiteenlopend de onderwerpen ook zijn, het uitgangspunt is steeds dat de boodschap helder moet zijn.

Daarom overtuigt de inhoud van een goede beleidsnota de lezer en enthousiasmeert en activeert. Hierdoor worden voorwaarden gesteld aan de opbouw, de stijl en de argumentatie van beleidsteksten. Aan de hand van een aantal regels kun je effectieve beleidsnota’s schrijven. Nuttig, aangezien een effectieve beleidsnota de besluitvorming versnelt.

Voor wie is de cursus Beleidsnota schrijven?

  • Allereerst voor beleidsmedewerkers van rijksoverheid, provincies en gemeenten.
  • Daarnaast voor non-profit medewerkers, evenals adviseurs, consultants en HR medewerkers.

De cursus Beleidsnotities met impact wordt begeleid door Corona de Wert.


Medewerkers van deze bedrijven hebben de cursus Beleidsnotities met impact als succesvol ervaren.

Klanten Beleidsnota schrijven

Studieprogramma

Week 1:

Ten eerste kijken we naar het beleidsproces en de rol van beleidsteksten.

Week 2:

Daarna delen we het schrijfproces onder in fasen: doel, doelgroep en centrale vraag.

Week 3:

We gaan verder met de inhoud en ordening van de informatie.

Week 4:

Vervolgens kijken we naar de tekststructuur van beleidsvoorbereidende, adviserende en uitvoerende teksten.

Week 5:

Ter illustratie gaan we oefenen met het schrijven van een sneuvelversie.

Week 6:

Nu kijken we naar het belang van argumenteren en overtuigen.

Week 7:

Vervolgens zoomen we verder in op het belang van eindredactie.

Week 8:

Daarna gaan we werken aan het Aanscherpen van de stijl: woordgebruik.

Week 9:

Uiteindelijk schrijf je je definitieve tekst.

Leerdoelen

  • In de eerste plaats leer je een helder opgebouwd betoog presenteren. Aan de hand hiervan wordt op logische wijze een ontwikkeling of standpunt onder de aandacht gebracht.

Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten kunt sturen naar je redacteur. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en kan je reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de proefcursus ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

9 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€950,-

Over de tutor(s)

Corona de Wert

Corona de Wert is trainer en adviseur in online communicatie. Ze studeerde Taal- en Literatuurwetenschap en Communicatiewetenschap. Vanuit haar communicatiebureau Dommel Communicatie werkt zij voor uiteenlopende opdrachtgevers in profit en non-profit organisaties. Zo doet ze dagelijks inspirerende en leerzame ervaringen op, waardoor ze haar professionele aanbod verrijkt. Voor de start van haar bedrijf werkte ze in diverse communicatie adviesfuncties bij gemeente, provincie en rijksoverheid. Daarnaast is Corona co-auteur van het Handboek webredactie.

Geert Poort

Geert Poort is adviseur in schriftelijke en online communicatie. Hij heeft eveneens ruime ervaring als trainer, bij zowel overheden als profit en non-profit organisaties. Daarnaast is hij ontwikkelaar en beoordelaar bij verschillende opleidingen; en is hij co-auteur van het Handboek webredactie. Eerder publiceerde hij Schrijven voor het web.

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.