Cursist Naomi: “Uiteindelijk wil ik het verhaal in mijn hoofd zo mooi mogelijk op papier krijgen”

In gesprek met cursist Naomi de Noronha

De zevende editie van de Debutantenschrijfwedstrijd is gestart. In het kader van deze wedstrijd vroegen wij cursist en schrijver Naomi de Noronha over haar ervaring met het meedoen aan schrijfwedstrijden, het maken van beginnersfouten en het belang van een goede schrijfcoach.

Hoe lang schrijf je al en hoe ben je daarmee begonnen?

Al op de lagere school schreef ik gedichtjes. Mijn schrijfsels kenmerkten zich vooral door het rijmschema van Sinterklaasgedichten. Zeker geen hoogstaande literatuur, maar de liefde voor en het zoeken naar het juiste woord zat er al vroeg in. Toen ik acht jaar geleden naar Zweden verhuisde, hield ik de achterblijvers in het vaderland op de hoogte met mijn nieuwsbrieven. De volgende stap was – geïnspireerd door de stukjes van Sylvia Witteman – om over allerhande onderwerpen te schrijven. Dit resulteerde in een eigen website voor mijn blogs. Verder heb ik altijd dagboeken bijgehouden en ben ik nog steeds dol op het schrijven van brieven.

Wat ben je nu aan het schrijven?

Ik heb al jaren een onderwerp voor een roman in mijn hoofd. Inmiddels heb ik na vele pogingen meerdere eerste pagina’s en puilt mijn Scrivener uit van de aantekeningen en achtergrondinformatie. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat het schrijven van een roman nog te groot voor me was, niet in de laatste plaats omdat ik de technische kant van het schrijven te weinig onder de knie had. Ik stortte me op het lezen van boeken over schrijftechniek en het volgen van schrijfcursussen bij Editio. Aangezien er inmiddels nog twee andere verhalen in mijn hoofd huizen, is het urgent geworden om mijn eerste idee voor een roman op papier te krijgen.

Doe je wel eens aan wedstrijden mee? Zo ja, waarom doe je dat?

De afgelopen maanden heb ik meegedaan aan drie schrijfwedstrijden. Dat ging telkens volgens een vast stramien. Bij het lezen van het thema van een schrijfwedstrijd dacht ik ‘wat een leuk thema, jammer dat ik er geen tijd voor heb’. Ergens leeft toch sterk het idee in mij dat het schrijven van De Roman voorrang heeft. Vervolgens kreeg ik de volgende dag, terwijl ik nog in de slaap-waakfase verkeerde, inspiratie voor een verhaal voor de desbetreffende schrijfwedstrijd. Tijd bleek opeens geen punt meer te zijn: het verhaal moest en zou geschreven werden. Inspiratie versloeg tijd met overmacht. Ik probeer door mee te doen aan schrijfwedstrijden te voldoen aan het derde gebod van Arjen Lubachs ‘Tien geboden voor mensen met creatieve aanleg’:

U zult een podium verzinnen. Hoe klein ook. Zij die hun meesterwerken beperken tot briefjes voor de dyslectische buurvrouw, beledigen de noodzaak van goede kunst.

Als ik niet win, vind ik het nog steeds een leuke gedachte dat iemand mijn verhaal heeft gelezen.

Je hebt een paar keer de cursus ‘schrijfwedstrijd voorbereiden’ en ‘feedback op je verhaal’ gevolgd. Wat hebben die trainingen je gebracht?

Ik wil simpelweg een betere schrijver worden. Het verhaal in mijn hoofd is me zo dierbaar dat ik vind dat ik dat ook aan het verhaal verplicht ben. Ik ben ervan overtuigd dat het schrijven van mijn beste versie van kortere verhalen uiteindelijk zal bijdragen aan de kwaliteit van mijn roman. Daarom stuur ik mijn teksten aan een vast clubje meelezers in mijn vriendenkring. Ook laat ik mijn verhaal graag lezen door een schrijfcoach van Editio. De ervaring en expertise van een schrijfcoach zorgen ervoor dat direct alle beginnersfouten opgespoord worden. Ook zien zij eerder een patroon van dezelfde fouten in je verhaal. Ik heb met meerdere schrijfcoaches gewerkt en allen wezen mij op dezelfde zwakke plek in mijn teksten: te ingewikkelde zinnen (te lang of in passieve vorm). De schrijfcoaches zijn zo professioneel dat ze ook je sterke kanten eruit lichten, wat heerlijk is om te lezen. Helemaal als je – na een uur wezenloos staren naar je scherm – het even niet meer ziet zitten. Uiteindelijk wil ik het verhaal in mijn hoofd zo goed en mooi mogelijk op papier krijgen. Dat een van mijn verhalen een eervolle vermelding heeft gekregen en gepubliceerd zal worden in een bundel, is alleen maar een bonus.

Ga je meedoen aan de Debutantenschrijfwedstrijd?

Ja! Ik ben een langzame schrijver dus het botst weer met de tijd die ik aan mijn roman wil besteden, maar ik heb inspiratie voor een verhaal dus dat moet eruit. Ik heb de schrijfcoach met wie ik vaker heb gewerkt, al laten weten dat ik binnenkort weer graag gebruik maak van haar kritische blik.

Aan iedereen die van plan is om mee te doen aan de Debutantenschrijfwedstrijd: veel inspiratie en … zitvlees gewenst!


Tips van Naomi voor nieuwe deelnemers aan schrijfwedstrijden:

  •  Ook al is je verhaal in je hoofd helemaal duidelijk, het blijft een grote stap om het in de juiste woorden op papier te krijgen. Vertrouwen dat het echt, heus, voorwaar zal komen, moet nu eenmaal gekweekt worden. Dat gaat wellicht makkelijker bij het schrijven van een verhaal dan een roman.
  • Het vraagt moed om je verhaal de wereld in te sturen. De jury van een schrijfwedstrijd kan veiliger voelen dan een literair agent of uitgever.
  • Ervaren hoe het voelt om een verhaal af te hebben, om die laatste punt te zetten, om in hoofdletters THE END onder een tekst te willen zetten. Een euforisch gevoel, kan ik verklappen!