De online schrijversacademie

Leer beter schrijven bij Editio

Online schrijversacademie Editio doceert en inspireert. De schrijfcursussen van Editio helpen jou een betere schrijver te worden, maar brengen je ook de liefde voor het schrijversvak bij. Sinds eind 2013 volgden meer dan 2000 Nederlandstalige cursisten van over de hele wereld een online schrijfcursus van Editio in de tijd dat het hen uitkwam. Naast de cursussen creatief schrijven biedt Editio sinds 2016 ook schrijfcursussen aan gericht op professionele ontwikkeling. Voor deze schrijfcursussen wordt samengewerkt met toonaangevende aanbieders van zakelijke opleidingen en trainingen.

Online schrijfcursus

Creatief schrijven doe je niet in een half uurtje. Erover nadenken doe je misschien wel de hele dag. Achter je bureau, maar ook onder het tandenpoetsen of tijdens het uitlaten van de hond. Het beste leer je dus schrijven op het moment dat het jou uitkomt. ’s Nachts. Overdag. Vroeg in de ochtend. Tijdens je vakantie.

De schrijfcursussen van Editio zijn online en interactief. Je leert een betere schrijver worden in de tijd dat het jou uitkomt en op iedere plek in de wereld.

Een online schrijfcursus volgen?

Bekijk het cursusaanbod!

Bekende schrijvers

Editio is hét platform voor iedere ambitieuze schrijver. Daarom werken we samen met de beste Nederlandse schrijvers en redacteuren. Schrijfdocenten die hun sporen verdiend hebben in uiteenlopende genres. En die uit ervaring weten hoe het is om met vallen en opstaan je weg naar de voltooiing van je boek (of film)  te vinden. Hetzelfde geldt voor de tutors van onze zakelijke cursussen: zij zijn de autoriteit op hun vakgebied.

Manon Uphoff, Auke Kok, Marcel Möring, Thomas Verbogt, Hugo Heinen: het zijn maar een paar van de tutors die jou begeleiden. Leer van hun ervaringen en vind je eigen schrijfstijl.

Interactieve community

Schrijven bij Editio doe je niet alleen. Samen met anderen werk je naar hetzelfde doel: een betere schrijver worden.

De online schrijfcursussen van Editio worden aangeboden in een online omgeving. In deze omgeving maak je schrijfopdrachten, ontvang je feedback van je tutor en communiceer je met medecursisten. Je geeft elkaar feedback, maar je kunt ook vragen stellen aan de tutor van de schrijfcursus.

Methode

De online schrijfcursussen van Editio zijn gebaseerd op het model van het interactieve taalonderwijs aan de  Universiteit van Oxford.

 • Uitleg: Je leert over het schrijfproces. Opbouw, plot, personages, locatie: alles komt aan bod.
 • Lezen: Hoe schrijft een goede schrijver? Door het werk van anderen te analyseren word je zelf een betere schrijver.
 • Schrijven: Schrijven leer je door het te doen. Je gaat aan de slag met inspirerende schrijfopdrachten.
 • Feedback: Je ontvangt feedback op jouw schrijfopdrachten van de tutor en van medecursisten.

Manuscriptbegeleiding & agentschap

Een boek schrijven, dat vervolgens redigeren en dan uitgeven. Klinkt eenvoudig, maar hoe kom je daadwerkelijk tot publicatie van jouw boek? Met manuscript begeleiding van Editio. Een helder en efficiënt coachingstraject met commentaar van professionele schrijvers en deskundig persoonlijk advies. Editio begeleidde al verschillende cursisten en schrijvers in spe bij het vinden van een uitgever. En met succes!

Filosofie

Schrijven is een vak. Een vak dat je kunt leren. Net zoals je kunt leren beeldhouwen of schilderen. Dit betekent niet dat iedereen een even goede schrijver kan worden, wel dat iedereen een betere schrijver kan worden.

Het interactieve platform van Editio helpt jou bij het verder ontwikkelen van je schrijfvaardigheden en bij het naar buiten treden als schrijver. Je komt in contact met collega-schrijvers en ontvangt advies van bekende Nederlandse schrijvers en redacteuren.

Editio biedt schrijfcursussen voor alle leeftijden op verschillende niveaus. Zo vind je bij Editio altijd een cursus die bij jou past. Jong of oud. Dromer of doener. Reiziger of filosoof. Beginner of routinier.

Missie

Editio wil ambitieuze dichters, schrijvers, bloggers en journalisten helpen hun droom om schrijver te worden te verwezenlijken. Door hen met opdrachten en deskundige feedback te stimuleren dat langverwachte boek te schrijven, dat gedicht op papier te krijgen of dat blog succesvol te maken.

Wie is Editio?

Editio streeft ernaar cursisten de liefde voor het schrijversvak te laten ontdekken.

Bob van der Burg
Bob was achtereenvolgens docent, journalist en hoofdredacteur van een aantal tijdschriften. Daarna had hij een tijdschriftenuitgeverij. In 2005 debuteerde hij met de verhalenbundel Camera. Hij publiceerde als Benjamin Burg de verhalenbundel Leo, de vrouwenman en de roman Redder in nood. Eind 2013 richtte hij met Marlies Bonnike Editio op.

Marlies Bonnike
Marlies startte haar loopbaan bij een internationale tijdschriftuitgeverij, was commercieel directeur van Quote, had haar eigen pr-bureau en was directeur van een tijdschriftenuitgeverij. Ze is als adviseur verbonden aan een grote uitgeverij en schreef een filmscenario. Bij Editio komen al deze talenten samen.

Verder werkten mee:

 • Ronald Hoeben: video’s
 • Maarten van Gelder: front-end development Editio

Aan de ontwikkeling van de cursussen van Editio hebben meegewerkt:

 • Truska Bast, schrijver en schrijfdocent
 • Henk Blanken, journalist
 • Wim de Jong, journalist en schrijfdocent
 • Marcel Möring, schrijver
 • Anja Sicking: schrijver en schrijfdocent
 • Cathelijn Schilder: schrijver en schrijfdocent
 • Charles den Tex, thrillerschrijver
 • Jos Versteegen, dichter en schrijfdocent
 • Aukelien Weverling, schrijver en schrijfdocent

In de raad van advies van Editio hebben zitting:

 • Herman Koch, schrijver
 • Manon Uphoff, schrijfster