Fictie is de waarheid in de leugen

Creatief schrijven (Fictie 2) roman | kort verhaal

Ben jij ook een ambitieus romanschrijver? Wellicht ben je het brein achter de nieuwe Da Vinci Code? Dan is de vervolgcursus Creatief schrijven (Fictie 2) zeker iets voor jou! Tijdens de cursus Fictie 2 staan de volgende onderwerpen centraal: plot en thema, scène schrijven, spelen met tijd, perspectief en verteller, stijl en genres. Uiteindelijk maak je in week 7 een opzet voor je eigen verhaal, of schrijf je het eerste hoofdstuk van je roman. Daarna werk je in de laatste twee weken  jouw verhaal verder uit of ga je je boek schrijven.

Voor wie is de cursus Fictie 2?

Ben je al enigszins gevorderd en wil je je verder bekwamen in het schrijven van een verhaal, novelle of roman? De cursus Fictie 2 bouwt verder op de cursus Fictie 1, maar kan ook opzichzelfstaand worden gevolgd.

Studieprogramma

Week 1:

Als eerste duiken we in plot en thema, onderzoek aan de hand van de teksten van bekende schrijvers wat plot en thema is.

Week 2:

Daarna gaan we spelen met de tijd. Hoe schrijf je een spannende scène, waarbij je gebruik maakt van flash-backs en vooruitblikken?

Week 3:

Nu kijken we naar perspectief en verteller. Welke perspectieven zijn er en hoe kies je daaruit het juiste perspectief voor jouw verhaal? Je oefent ook met het veranderen van perspectief.

Week 4:

We gaan verder met verteller en vertelstem, waarbij je oefent met vertelstandpunten en afwisseling van stijlen.

Week 5:

Waarom is toon en woordkeus zo belangrijk? Hoe kies je hierbij de juiste bewoordingen in samenhang met het onderwerp van je verhaal en de stijl die je hebt gekozen?

Week 6:

Meer over genres. Oefen met uiteenlopende genres, waarbij we de technieken van plot en subplot gebruiken. Ter illustratie analyseren we een verhaal en leer je kijken als een schrijver.

Week 7:

Maak tenslotte een opzet voor het verhaal dat je wilt gaan schrijven.

Week 8 en 9:

In de laatste twee weken van deze cursus werk je verder aan je eigen slotverhaal. Hierop ontvang je persoonlijke feedback van je tutor.


Leerdoelen

  • Allereerst leert de cursus Fictie-2 om te schrijven in scènes, het verspringen in de tijd en de toepassing van uiteenlopende stijlen.
  • Daarnaast ben je in staat het juiste perspectief te kiezen voor je verhaal.


Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten kunt sturen naar je redacteur. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en kan je reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de proefcursus ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

9 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€598,-


Over de tutor(s)

Jan Vantoortelboom

Jan Vantoortelboom (1975) woont en werkt in Zeeuws-Vlaanderen. In 2011 debuteerde hij met de bekroonde roman De verzonken jongen. Het boek won De Bronzen Uil 2011, de Prijs Letterkunde West-Vlaanderen 2012, en stond op de shortlist voor de Zeeuwse Boekenprijs 2011. Zijn tweede roman, Meester Mitraillette, verscheen in februari 2014 bij uitgeverij Atlas Contact. Het boek werd door het DWDD-boekverkoperspanel verkozen tot Boek van de Maand en geshortlist voor de Zeeuwse Boekenprijs 2014. De man die haast had verscheen in februari 2015, ook als luisterboek door Jan zelf ingelezen. Het boek won de Zeeuwse Boekenprijs 2015.

Bob van der Burg

Bob van der Burg was docent, journalist en tijdschrift uitgever. Hij debuteerde met de verhalenbundel Camera bij uitgeverij De Bezige Bij. Onder de naam Benjamin Burg publiceerde hij de verhalenbundel Leo de vrouwenman en de roman Redder in nood. Hij is mede-oprichter van Editio.

Anne Eekhout

Anne Eekhout (1981) debuteerde in 2014 met de roman Dogma, die genomineerd werd voor de Bronzen Uil voor het beste debuut en op de longlist van de AKO Literatuurprijs terechtkwam. In 2016 volgde de roman Op een nacht, die op de shortlist van de BNG Literatuurprijs stond. In 2019 kwam haar derde roman uit: Nicolas en de verdwijning van de wereld, die lovend werd ontvangen. Ze schrijft ook korte verhalen, columns en andere stukken voor kranten en (literaire) tijdschriften.
www.anne-eekhout.nl

Anja Sicking

Anja Sicking debuteerde met Het Keuriskwartet (2000) waarvoor zij de Geertjan Lubberhuizenprijs ontving. Haar tweede roman, De stomme zonde (2005), is vertaald in het Duits, Engels en Turks. Ook werd deze roman genomineerd voor de BNG Prijs en de International IMPAC Dublin Literary Award. Daarna verscheen in 2009 De tien wetten der verleiding, in 2016 gevolgd door Ferrari’s in de hemel.

Manon Uphoff

Manon Uphoff debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte, die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de ECI-prijs. Haar eerste roman Gemis (1997) werd eveneens genomineerd, deze voor de Libris Literatuur Prijs. Ook de bundels De fluwelen machine (1998), Hij zegt dat ik niet dansen kan (2000) en Alle verhalen (2003) werden lovend ontvangen. In 2002 ontving zij als eerste de C.C.S.Croneprijs voor haar hele oeuvre.
 Daarnaast schreef Uphoff twee novellen, getiteld De vanger, die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs 2003, en De bastaard, die de eerste twee delen vormen van een drieluik.

Emy Koopman

Emy Koopman promoveerde in september 2016 cum laude op onderzoek naar literatuur en empathie. In dezelfde maand verscheen haar debuutroman Orewoet, die lovende recensies ontving van onder meer NRC Handelsblad en werd genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs (longlist) en de Bronzen Uil (shortlist). Haar tweede roman, Het Boek van Alle Angsten, verscheen in augustus 2020 en werd wederom goed ontvangen. Naast fictie schrijft Emy ook non-fictie, journalistiek en persoonlijk. Zij publiceerde in media als De Groene Amsterdammer, De Correspondent en de Volkskrant, en presenteerde de VPRO-reisserie Paradijs Canada.


Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.