Boekentips voor binnenskamers

Om de tijd binnenskamers dragelijker te maken, stelden we een leeslijst voor je op! De beste tips van o.a. Jan van Mersbergen, Elke Geurts en onze eigen redactieleden. Omdat we in deze rare periode gelukkig altijd nog onze toevlucht kunnen zoeken in literatuur.

 

 

Cormac
McCarthy
– De Weg

 

 

 

 

Tip van Jan van Mersbergen, schrijver en Editio-tutor:

Het virus dat nu mensen bang maakt is iets anders dan de vuurbal die, in mijn verbeelding, de aarde heeft getroffen in De weg en die alles in de as heeft gelegd. De paniek van de mensen in de roman wordt uitgesmeerd over een flink aantal crisisjaren, wij hebben net een maandje heibel.

Romans kunnen uitvergroten en tegelijk een spiegel zijn. In De weg gaat iedere scène over een man en zijn zoontje. Tussen die twee komt niets te staan. De moeder stapte er tussenuit, die kon niet meer. Die zag dat ze niet naar de dood uitkeken, maar dat de dood het leven in het nu overgenomen had. Dan kon je evengoed werkelijk dood zijn. De man kon dat niet. Dat is zijn kracht en zijn zwakte.

De weg is het verhaal van de toekomst, een verhaal dat nu gelezen moet worden, dat ons nu tot rust zal manen. Ik zorg voor mijn gezin, leg mijn zoontje in bed, zeg welterusten en lees weer een paar passages.

 

 

 

 

 

 

Tips van Elke Geurts, schrijver en Editio-tutor:

Lezen deze Nederlandse moderne literatuur & de literatuur van Olga, Grace, Rachel, en Jenny!
Allemaal frisse, tintelende – soms ongekende goede, maar steeds heel interessante – vernieuwende manieren om een verhaal te vertellen!

Manon Uphoff – Vallen is als vliegen
Ivo Victoria – Alles is oké
Saskia de Coster – Nachtouders
Nina Weijers – Kamers Antikamers
Maartje Wortel  – Dennie is een star
Olga Tokarczuk – De rustelozen
Grace Paley Lange afstandsloopster en andere verhalen
Rachel Cusk – Faye trilogie (Outline, Transit, Kudos)
Jenny Offil – Weersverwachting

 

 

Gajto Gazdanov
-Nachtwegen

 

 

Tip van Bob van der Burg – oprichter Editio:

 

Deze avonturen van een taxichauffeur in nachtelijk Parijs, vond ik een lust om te lezen. Ik kende het werk van deze Russische schrijver niet, het boek werd mij cadeau gedaan, maar wat een wonderbaarlijke wereld waarin de schrijver mij binnen voerde. We maken kennis met zwervers, aan lager wal geraakte adellijke dames, heren met een handicap, en de chauffeur brengt van dit alles verslag uit op een onverstoorbare toon, die veel ruimte laat aan verbazing en compassie. Een groot schrijver, deze Gazdanov, die op het achterplat vergeleken wordt met Nabokov, Proust en Camus.

 

 

 

 

 

 

Tips van Wilma Geldof – schrijver en Editio-tutor:

 

Goede boeken zijn  goede boeken. Dat geldt ook voor kinder- en jeugdboeken. De volgende boeken hebben geen relatie met de huidige coronatijd. En dat lijkt me juist wel even lekker. Voor jong en oud:

– Mac Barnett en Jon Klassen – De wolf, de eend en de muis – 4+
– Giovanna Zoboli & Mariachiara di Giorgio Overdag is hij een krokodil – 4+
– Bette Westera en Sylvia Weve Uit elkaar – (poëzie)- 8+
– Ulf Stark – Liefde is niet voor lafaards – 8+
– Susin Nielsen – Adres onbekend – 10+
– Edward van de Vendel en Martijn van der Linden – Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt –   (poëzie) – 10 +
– Derk Visser – Dramaqueen – 12+
– Lucy Strange – Ons kasteel aan zee
– Angie Thomas – Niet te stoppen – 15+
– Sarah Crossan – Nieuwe maan – 15+

 

Italo
Calvino
– Onzichtbare
Steden

 

 

 

 

Tip van Alma Schuringa, Editio-redacteur:

In moeilijke tijden grijp ik altijd terug naar dit boek: het kan een crisis helaas niet doen verdwijnen, maar het biedt geruststelling in de vorm van verbeeldingskracht. Italo Calvino voert je mee naar een andere werkelijkheid, naar een wereld die glinstert van de stilistische, poëtische beschrijvingen. De centrale figuur van het verhaal is Marco Polo, die tijdens zijn reis verschillende fictieve steden aandoet. Nog centraler dan Polo staan die steden zelf: in ieder hoofdstuk schuilt een ander onbekend gangenstel, een nieuwe verzameling zilveren fonteinen, standbeelden, handelswaren, personages, gebouwen en rivieren. De beschrijvingen zijn helder, de structuur van het boek voelt als de plattegrond van een droom. Als je op zoek bent naar een boek dat de muren van je kamer tijdelijk op weet te lichten, dan is dit wat je wil lezen.

 

Eimear
McBride –

Een meisje
is maar
half af

 

 

 

Tip van Marlies Bonnike, oprichter Editio:

Als het Engels niet je moedertaal is, vormt het lezen van A girl is a half formed thing een heuse uitdaging. Ik koos voor de Nederlandse vertaling door Gerda Baardman. Dit boek breekt met alles wat je op school en in schrijfopleidingen krijgt aangeleerd wat betreft grammatica en interpunctie. Het leert je dat literatuur niet altijd aan de doorsnee verwachtingen hoeft te voldoen. Dat je als schrijver de regels ook mag breken.