Magazine Schrijf, leer, inspireer

Inzending schrijfopdracht vrijheid

Twee weken geleden plaatsten we een toepasselijke schrijfoefening binnen het thema vrijheid. Vrijheid kan voor iedereen een andere betekenis hebben, en voor de een vanzelfsprekender zijn dan voor de ander. We kregen veel mooie inzendingen, waaronder deze van Willem Swart. Dank aan alle inzenders voor het meedoen!

Lees verder

Oefening: bedenk een titel

Oefening: bedenk een titel bij dit korte verhaal van Benjamin Burg (pseudoniem van Bob van der Burg, mede-oprichter van Editio).

Lees verder

Het belang van praten over gevoelens – In gesprek met Ben Janssens

In gesprek met Ben Janssens over zijn Young Adult verhaal.

Lees verder

Grete Simkuté: ‘Een boek schrijven is echt niet iets wat je ‘zomaar doet’, je moet een lange adem hebben.’

In maart van dit jaar debuteerde Grete Simkuté met haar roman De man die een berg werd. Editio Agentschap bracht haar onder bij uitgeverij Lebowski. Inmiddels kreeg zij veel positieve recensies in de landelijke media en was zij te gast bij Brommer op zee van de VPRO. Editio sprak Grete over haar debuut, het schrijfproces, de schrijfcursussen die ze bij Editio heeft gedaan en over haar plannen voor een nieuw werk. Ook geeft ze tips aan nieuwe schrijvers.

Lees verder

Jan van Mersbergen: ‘Het is vooral zaak naar jezelf te kijken, jezelf een spiegel voor houden.’

Onlangs verscheen het nieuwe boek van Editio-tutor Jan van Mersbergen: Mijn pa is nooit alleen. In deze auto-fictieve roman gaat Jan op zoek naar zijn vader die een teruggetrokken leven leidt, in een poging hem te begrijpen. Editio ging met hem in gesprek over dit boek, dat een van zijn meeste persoonlijkste werken tot nu toe is.

Lees verder

Debuut van oud-cursist Berber Kapitein

Oud-cursist van Editio, Berber Kapitein is gedebuteerd met haar roman Aarzelsnede (2020) bij Uitgeverij Cossee. Kapitein is kinderarts-intensivist en medisch bioloog en schrijft naast haar werk blogs en columns. Editio sprak haar na de publicatie van haar eerste roman.

Lees verder

Cursist Naomi: “Uiteindelijk wil ik het verhaal in mijn hoofd zo mooi mogelijk op papier krijgen”

De zevende editie van de Debutantenschrijfwedstrijd is gestart. In het kader van deze wedstrijd vroegen wij cursist en schrijver Naomi van Veen over haar ervaring met het meedoen aan schrijfwedstrijden, het maken van beginnersfouten en het belang van een goede schrijfcoach.

Lees verder

Editio Schrijven #3 met Saar Ponsioen

Altijd al je teksten willen zien op het witte doek? In Editio-Schrijven TV van 13 oktber jl. heeft Saar Ponsioen ons meegenomen in het schrijfproces van haar debuutfilm 'Grijs is ook een kleur' en tips gegeven voor beginnende scenaristen. Kijk hier terug!

Lees verder

9 podcasts voor schrijfliefhebbers

Niets zo fijn als door een herfstlandschap lopen met een podcast in je oren - over schrijven, welteverstaan. We maakten een lijst met 9 podcasts die je verder op weg kunnen helpen in je schrijfproces.

Lees verder

Winnaar schrijfwedstrijd: De anderhalvemeterdate

Het heeft even geduurd, maar we kunnen de winnaar van de mini-schrijfwedstrijd 'de anderhalvemeter-date'eindelijk bekendmaken: gefeliciteerd, Roddia Rumahloine! 

Lees verder