Kerstklassiekers die je gelezen moet hebben

Klassieke kerstverhalen zijn niet voor niets verhalen die eeuwenlang terug blijven komen. Ze dragen een universele en tijdloze boodschap met zich mee. Hier kunnen we zelfs in de eenentwintigste eeuw nog iets van leren.

Het bekendste kerstverhaal is natuurlijk ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. Hij vertelt het verhaal van een vrekkige oude man die door een aantal confronterende dromen tot inkeer komt en beseft dat hij nog maar weinig tijd heeft om een liefdevol leven te leiden. In plaats van enkel te focussen op geld dagen de drie geesten in zijn droom hem uit om tijd te maken voor vriendschappen, familie en, jawel, kerst.

‘The gift of the Magi’ van O. Henry gaat over een gelukkig getrouwd koppel. Het is bijna 25 december 1895, maar de twee hebben te weinig geld om elkaar een kerstcadeau te geven. Zij verkoopt haar haren om geld bij elkaar te schrapen, maar blijft geld tekort komen. Op kerstavond geeft haar man een mooi versierde kam die ze inmiddels niet meer kan gebruiken. Hierop barst zij in tranen uit. Tot dat haar man haar verzekert dat hij niet minder van haar houdt door haar kapsel.

Het korte verhaal ‘A Christmas time’ geschreven door Anton Chekhov heeft een minder goede afloop. Het verhaal draait rondom een oude, ongeletterde boerenvrouw die verlangt naar een bericht van haar getrouwde dochter. Haar dochter is naar Sint Petersburg verhuisd en heeft al vier jaar lang niks meer van zich laten horen. Met kerstmis besluit de vrouw om een brief aan haar dochter te laten schrijven. Deze blijkt gevangen te zitten in een ongelukkig huwelijk en wordt door haar man weggehouden van ouderlijke liefde.

Het christelijke verhaal: ‘The crippled lamb’ van Max Lucado speelt zich af in Bethlehem en draait rond het lammetje Joshua, die anders is dan de anderen vanwege zijn kreupele been. Hij kan niet spelen of grazen met de anderen en kan ook niet mee met de herders. Het lammetje raakt bevriend met een bruine koe, Abigail en zij vertelt hem dat God vast wel een ander plan voor hem heeft. Die nacht wacht Joshua op de herders in de stal, wanneer Maria zich met haar baby Jezus bij hem voegt. Joshua rolt zich om Jezus heen om hem warm te houden en vervult zo zijn eigen belangrijke rol.

Hans Christian Andersen schreef de ‘The fir- three’ al in 1844, maar de boodschap van het verhaal is nog steeds relevant. ‘The fir- three’ vertelt het verhaal van een kerstboom met grootheidswaanzin. Hij is zo gericht op groter groeien en meer waardering vergaren dat hij vergeet om in het moment te leven. Zelfs wanneer hij wordt uitgekozen om de kamer van een kerst vierende familie te versieren, blijft hij ontevreden. Andersen’s boodschap is dat je moet waarderen wat je hebt, in plaats van voortdurend meer te willen.

Wat is jouw boodschap voor 2014? Schrijf het op in een kerstverhaal!