Waar let de jury op bij de Debutantenschrijfwedstrijd?
Tot 30 december kun je je tekst insturen voor de Debutantenschrijfwedstrijd. Wellicht zit je nog te broeden op je tekst. Om iedereen te helpen die nog druk aan het schrijven is, vroegen wij de leden van de vakjury waar ze op gaan letten tijdens de schrijfwedstrijd.
*
Jurylid fictie – Kathy Mathys
“Ik zat eerder al in jury’s, namelijk die van de Ako Literatuurprijs, de Gouden Uil en de ANV Debutantenprijs. Ik let altijd op inhoud, vorm en stijl. Is het verhaal goed opgebouwd? Zitten er interessante thema’s in? Weten de personages te boeien? Hoe zijn de dialogen? Welke taal gebruikt de schrijver, welke beelden? Laat de schrijver je nadenken? Roept hij of zij emoties op?”
*
Jurylid toneel – Timen Jan Veenstra
“De basisconcepten van het schrijven zijn natuurlijk belangrijk voor mij: constructie van plot, personageopbouw, spanningsboog. Eigenlijk hoe goed een schrijver het ambacht onder de knie heeft. Maar waar ik vooral benieuwd naar ben is het taalgebruik van de schrijvers. Zien zij taal als middel of kunst op zichzelf? Wie durft de grenzen op te zoeken? Wie durft te experimenteren met de inherente poëzie van de Nederlandse taal? Poëzie zit op meerdere niveaus; in het gekozen woordgebruik, in ritme en klank, maar ook bijvoorbeeld in het gebruik van beeldspraak. Hoe al deze aspecten bij elkaar komen, en welk gevoel dat oplevert (en of dat klopt bij het verhaal), daar kijk ik vooral naar uit in de inzendingen.”
*
Jurylid non-fictie – Auke Kok
“Ik zal vooral letten op de geloofwaardigheid. Of de schrijver in staat is de lezer beet te pakken en hem/haar een waargebeurd verhaal binnen te slepen en pas aan het einde weer los te laten. Dan heb je het over stijl, over inlevingsvermogen en het maken van de juiste keuzes.”
*
Jurylid Thomas fictie – Verbogt
“Ik kijk naar urgentie, naar buitengewoon taalgebruik, naar een avontuurlijke aanpak van de thematiek. Verder naar het ritme van de tekst en de dosering van de informatie. Ook kijk ik of de tekst dichtbij komt en ik me er meteen bij betrokken voel. En of er niet te veel woorden in staan – is het efficiënt geformuleerd?”
*
Meedoen met de wedstrijd? Stuur hier je verhaal in.