Sneller lezen? Bekijk deze tips om het jezelf gemakkelijker te maken!

 

Tips voor gericht lezen

· Markeer de eerste keer dat je een tekst leest belangrijke kernwoorden. Hierdoor lees je de eerste keer al gerichter en een volgende keer dat je de tekst naleest, heb je snel de relevante stukken gevonden

· Bedenk vooraf met welk doel je iets leest; wil je alleen een globaal beeld of wil je alle details goed begrijpen? Voor een globaal beeld, kun je vaak volstaan met het lezen van de ‘koppen’, de eerste regel(s) of alinea en de laatste regels van de tekst.

· Een soort van ‘kapstok’ kan helpen om de te lezen informatie te structureren, en sneller en makkelijker op te nemen. Lees bij het doornemen van een handboek bijvoorbeeld eerst de inhoudsopgave (structuur) en de samenvatting (verwachting over de inhoud).

· Bedenk van te voren welke informatie je uit de tekst wilt halen. Noteer wat vragen. Gaat het je bijvoorbeeld alleen om cijfermatige informatie, dan kun je je ogen snel over de pagina’s laten gaan en alleen daar wat lezen waar je de cijfers ziet staan. Vragen vooraf noteren zorgt eveneens voor een ‘kapstok’ om de informatie op te slaan.

Tips om sneller te lezen:

 

 

· Vergroot de spanwijdte van je blikveld. Meestal is de spanwijdte beperkt tot een of een paar woorden, maar met wat oefening kun je deze spanwijdte vergroten. Oefen bijvoorbeeld met krantenartikelen. Door de kolombreedte steeds in 1 blik te vangen, lees je sneller.

· Houd je blik voorwaarts gericht. Oefen je er in om niet steeds met de ogen ‘terug te springen’ naar al gelezen stukken tekst. Gebruik je vinger of een kaart om aan te geven waar je in de tekst bent en laat je vinger of de kaart in een gelijkmatig tempo naar beneden glijden en volg dit ‘spoor’. Na verloop van tijd kun je het tempo wat opvoeren.

· Lees niet hardop mee, ook niet als dit ‘geluidloos’ gebeurt in het hoofd. Vertrouw er op dat je hersens je ogen makkelijk kunnen bijhouden, ook zonder dat je ze ‘voorleest’.

· Er zijn verschillende mogelijkheden om een tekst te ‘screenen’ door bijvoorbeeld stukken over te slaan, zig-zag te lezen of schuin door de tekst wat woorden te lezen. Meer informatie hierover, is te vinden op de onderaan dit artikel genoemde websites.

 

Tips voor de juiste omstandigheden:

 

· Zorg voor weinig afleiding. Omdat je hersens de informatie over het algemeen sneller kunnen verwerken dan je het al lezend tot je kunt nemen, zijn ze makkelijk af te leiden. Ieder geluidje, maar ook visuele afleiding (mensen die voorbij lopen, briefjes op je bureau e.d.), werkt dan nadelig.

· Het is misschien even wennen maar… barokmuziek schijnt een zeer gunstige uitwerking te hebben op je hersens. Door de maat die overeenkomt met je hartslag ontspant het, terwijl je wel alert blijft. Dus op naar de muziekhandel voor een CD van Mozart, Vivaldi of Bach.

· Kies een actieve lees- of studiehouding. Zit rechtop, ontspan de schouders en zorg dat er niets bekneld zit (benen langdurig over elkaar geslagen bijvoorbeeld) en pijnlijk gaat storen.

· Let op de lichtinval. Zie je genoeg? NB. Leesproblemen kunnen soms ook te maken hebben met oogproblemen of oogafwijkingen.

Bron: Vop, Universiteit Twente. oktober 2005. Gebruik je hersenen. Jan-Willem van den Brandhof

Doe hier een test over hoe snel jij kan lezen (Engelstalig): http://www.staples.com/sbd/cre/marketing/technology-research-centers/ereaders/speed-reader/index.html

Nog meer tips? http://www.mindwell.be/persoonlijke-ontwikkeling/7-manieren-om-sneller-te-lezen/