Magazine Schrijf, leer, inspireer

Pauline Slot: ‘De beslissingen die je op de eerste pagina neemt zijn het belangrijkste’

Interview met Pauline Slot over haar nieuwste boek 'Bergen aan Zee'

Lees verder

Grete Simkuté: ‘Een boek schrijven is echt niet iets wat je ‘zomaar doet’, je moet een lange adem hebben.’

In maart van dit jaar debuteerde Grete Simkuté met haar roman De man die een berg werd. Editio Agentschap bracht haar onder bij uitgeverij Lebowski. Inmiddels kreeg zij veel positieve recensies in de landelijke media en was zij te gast bij Brommer op zee van de VPRO. Editio sprak Grete over haar debuut, het schrijfproces, de schrijfcursussen die ze bij Editio heeft gedaan en over haar plannen voor een nieuw werk. Ook geeft ze tips aan nieuwe schrijvers.

Lees verder

Anja Sicking: ‘Uiteindelijk is iedere zin die je schrijft belangrijk – daarmee maak je een verhaal.’

In februari verscheen het boek De Visionair van Editio-tutor Anja Sicking. Het boek confronteert ons met onze steeds groeiende afhankelijkheid van kunstmatige intelligentie. Editio sprak met Anja over de thema's in De Visionair, haar schrijfproces en inspiratiebronnen.

Lees verder

Door wie laat jij je tekst lezen?

Een leesrapport door een Editio-redacteur geeft je inzicht in je schrijfstijl, je verhaalstructuur, je personages, je plot, maar ook hoe je personages praten, hoe je de omgeving neerzet, en of de lezer mee kan komen in het verhaal dat je wil vertellen.

Lees verder

Tijdelijke actie: bring a friend en verdien 50 euro!

Bring a friend en verdien zelf 50 euro

Lees verder

Jan van Mersbergen: ‘Het is vooral zaak naar jezelf te kijken, jezelf een spiegel voor houden.’

Onlangs verscheen het nieuwe boek van Editio-tutor Jan van Mersbergen: Mijn pa is nooit alleen. In deze auto-fictieve roman gaat Jan op zoek naar zijn vader die een teruggetrokken leven leidt, in een poging hem te begrijpen. Editio ging met hem in gesprek over dit boek, dat een van zijn meeste persoonlijkste werken tot nu toe is.

Lees verder

Thomas Verbogt over de workshop Creatief schrijven: ‘Het gaat erom dat je jezelf de goede vragen stelt.’

Op zaterdag 2 april geeft Thomas Verbogt een workshop Creatief schrijven. Editio ging met hem in gesprek. Waar is hij zelf op dit mee bezig? Waar haalt hij zijn inspiratie uit? En natuurlijk: wat wil hij de deelnemers van de workshop meegeven?

Lees verder

Lees en kijk als een schrijver: boeken- en filmtips van Editio-tutors

De must-reads en -sees van Editio-tutors Anke Kranendonk, Eva Keuris en Ivo Victoria, inclusief tips die jou als schrijver verder kunnen helpen.

Lees verder

Wat lazen zij vroeger graag? De favoriete jeugdliteratuur van onze kinderboek-tutors

Iedereen is ooit kind geweest, en één onderdeel uit je jeugd dat je - zeker als schrijver - bijblijft, is welk boek je steeds weer opnieuw las. We vroegen onze kinderboek-tutors wat zij vroeger graag lazen, en op welke manier die boeken invloed hebben gehad op hun schrijfambities. Pak je zaklamp er alvast bij!

Lees verder

Iduna Paalman: ‘Het uitwerken van een gedicht werkt voor mij hetzelfde als het doen van de belastingaangifte: zitten en aan de slag gaan.’

Dichter en schrijver Iduna Paalman, winnaar van de Poëziedebuutprijs 2020, is jurylid voor de Debutantenschrijfwedstrijd 2020-2021: zij beoordeelt inzendingen in de categorie Poëzie en Poetry slam.

Lees verder