Magazine Schrijf, leer, inspireer

Tutor’s keus: de beste boeken van 2020

Het is weer december, de maand van het grote terugblikken. Editio vroeg driel tutors naar hun favoriete boek van het afgelopen jaar. Dit zijn hun tips voor onder de kerstboom!

Lees verder

Editio Schrijven #3 met Saar Ponsioen

Altijd al je teksten willen zien op het witte doek? In Editio-Schrijven TV van 13 oktber jl. heeft Saar Ponsioen ons meegenomen in het schrijfproces van haar debuutfilm 'Grijs is ook een kleur' en tips gegeven voor beginnende scenaristen. Kijk hier terug!

Lees verder

Lees- en kijktips voor aspirerende debutanten

Over een paar weken gaat de Debutantenschrijfwedstrijd van start! In de categorieën fictie, non-fictie, poetry slam en scenario kun je meedoen en je debuut schrijven, laten redigeren en meedoen aan de wedstrijd. Ter inspiratie hebben wij lees- en kijktips op een rijtje gezet.

Lees verder

In gesprek met Annika van Veen

Afgelopen jaar won Annika van Veen de Debutantenschrijfwedstrijd met haar korte verhaal De Winter. Met de zevende editie van de wedstrijd in het vooruitzicht, spraken wij Annika over naar buiten treden met je werk, een gezicht geven aan de grote massa en een haakje vinden voor je verhaal.

Lees verder

In gesprek met tutor Marnix de Bruyne

Op 28 oktober start de cursus Verhalende journalistiek, met Marnix de Bruyne als tutor. De cursus is bedoeld voor wie journalistieke verhalen wil schrijven met gebruik van romantechnieken. Onze redacteur sprak De Bruyne over de cursus, de rol van de verteller, waarheidsvinding in de journalistiek en over journalistiek in tijden van corona.

Lees verder

Waarom je bij het schrijven altijd een synoniemenlijst bij de hand moet hebben, vertelt Martin Amis

Britse romanschrijver Martin Amis haalt inspiratie uit het werk van Nabokov,  en hecht in zijn eigen werk veel waarde aan de stijl en het ritme van tekst. In deze video van Big Think legt hij uit waarom je tijdens het schrijven altijd een synoniemenlijst/woordenboek bij de hand moet hebben.

Lees verder

Luister naar opnames van Sylvia Plath, die voorleest uit eigen werk

Velen van jullie zullen wellicht bekend zijn met het werk van dichter en schrijver Sylvia Plath, die na haar dood veel bekendheid verwierf met haar bundel 'Ariel' en roman 'The bell jar'. Maar hebben jullie haar ook wel eens horen voorlezen? Luister hier naar opnames van een voordracht uit 1958, in Springfield, MA.

Lees verder

Eveline Stoel: ‘Het gewone bijzonder máken: dat is pure vertelkunst.’

Eveline Stoel (1971) schreef als freelance journalist voor diverse kranten en tijdschriften, waaronder NRC Handelsblad, Het Parool en Psychologie Magazine. In opdracht van uitgeverij Thomas Rap begeleidde ze Aart Staartjes bij het schrijven van twee autobiografische boeken en in 2010 debuteerde ze zelf, met het non-fictieboek ‘Asta’s ogen. De levenskracht van een Indische familie’ (Nijgh & Van Ditmar, 2010). Hiervan werden meer dan 50.000 exemplaren verkocht, alsmede de filmrechten. Haar meest recente boek is een journalistieke roman over de Catalaanse kunstenaar Emilio Vilá, ‘De affichekoning’ (2018). Vanaf  16 september begeleidt ze de cursus (Auto)biografie Schrijven.

Lees verder

Myra Roosen schreef haar kinderboek in het halfjaar traject van Editio

Cursist Myra Roosen vertelt over haar ervaringen in het halfjaar traject Kinderboek schrijven, begeleid door Ruben Prins

Lees verder

Linda Polman: ‘Schrappen schrappen schrappen, tot je uiteindelijk de bouillon van het verhaal overhoudt.’

Linda Polman is onderzoeksjournalist, schrijver en columnist. Polman publiceerde zeven boeken. De Crisiskaravaan, over de achterkant van internationale humanitaire hulpoperaties, werd in 10 talen vertaald. In haar meest recente boek, Niemand wil ze hebben (2019), schrijft ze over het Europese vluchtelingenbeleid. Linda publiceerde o.m. in De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en NRC, maar ook in bijvoorbeeld Granta, Geo en The Guardian. Elke maand schrijft ze columns in Wordt Vervolgd van Amnesty en de Militaire Spectator.

Lees verder