Maak jouw droom nú waar

Pitch je manuscript

Het (bijna) af hebben van een manuscript is een groots moment: het schrijven zit er nu op! Maar wat is de volgende stap? Je schrijft een manuscript immers in de hoop dat het op een dag in de handen van lezers terechtkomt, maar dat gebeurt niet zomaar. Uitgevers staan altijd open voor het beoordelen van nieuwe manuscripten, maar zij verwachten dan wel een totaalpakket. Na het schrijven begint daarom het werk aan dat totaalpakket, oftewel: de pitch.

In deze zesweekse online cursus leer je over alle onderdelen die bij het pitchen van een manuscript komen kijken. Je gaat aan de slag en schrijft onder andere een synopsis, een korte auteursbiografie, en – misschien wel het allerbelangrijkste – een opzet voor een begeleidende brief aan een uitgever. Maar een goede pitch bevat ook nog andere elementen die de uitgever helpen te overtuigen, zoals een heldere beschrijving van het genre en de doelgroep, PR- en marketingmogelijkheden, en Unique Selling Points: wat maakt jouw boek uniek en onmisbaar? Aan het eind van de cursus komen alle elementen samen en heb je dus een kant-en-klare pitch voor jouw manuscript: in de feestelijke afsluiting van de cursus mag je die pitch als oefening alvast houden voor het Editio Agentschap.

Studieprogramma

Week 1:

De cursus begint met een reflectie op je manuscript. Je schrijft een complete synopsis, die uit veel meer bestaat dan enkel een samenvatting van de plot: ook een beschrijving van de thematiek, de setting, en de personages maken deel uit van een goede synopsis, evenals een hoofdstukindeling.

Week 2:

In de tweede week verschuift de focus van het manuscript naar jouzelf: je schrijft een beknopte biografie die de uitgever (en eventuele lezers) een beeld geven van jou als auteur.

Week 3:

Deze week duik je in je prospectieve lezers. Daarvoor formuleer je eerst het genre waar je manuscript onder valt, van waaruit de lezersdoelgroep vastgesteld kan worden: van wie zie je voor ogen dat ze ooit jouw boek in handen hebben?

Week 4:

In de vierde week wordt er aandacht besteed aan PR en marketing: dat voelt misschien als een ver-van-je bedshow, maar (zelf)promotie is tegenwoordig onlosmakelijk is verbonden met schrijverschap! Uitgevers horen in je pitch graag op welke manieren jij in staat zou zijn jezelf als auteur te promoten.

Week 5:

In de een-na-laatste week komt het misschien wel belangrijkste onderdeel van de pitch aan bod: de begeleidende brief. Deze brief wordt door de uitgever als eerste gelezen, en is dus je kans om indruk te maken en de uitgever te overtuigen dat jouw manuscript het lezen waard is.

Week 6:

In de afsluiting van de cursus komen alle elementen uit de voorgaande weken samen: je hebt nu een pitch waarmee je naar een uitgever zou kunnen stappen! Ook die stap oefen je in deze laatste week, wanneer je je project in een ‘elevatorpitch’ voor het Editio Literair Agentschap presenteert.

Leerdoelen
  • Je maakt kennis met alle onderdelen die bij een complete pitch komen kijken.
  • Aan het eind van de cursus heb je een totaalpakket waarmee je je manuscript aan een uitgever kan voorleggen.
  • Je oefent je elevatorpitch voor je manuscript voor het Editio Literair Agentschap.
Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten kunt sturen naar je redacteur. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en kan je reageren op het werk van jouw medecursisten.

Voor wie?

De cursus is voor iedereen die een manuscript af of bijna af heeft, en die de ambitie heeft om dat manuscript aan een uitgever of agent voor te leggen. Het genre van het manuscript maakt voor deze cursus niet uit.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

6 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€350,-

Tutor

Emma Laura Schouten

Emma Laura Schouten (1994) voltooide de master Redacteur/editor aan de Universiteit van Amsterdam. Ze liep in Londen stage bij literair agentschap Andrew Nurnberg Associates, en werkte daarna bij David Higham Associates, eveneens een literair agentschap. Ze is nu werkzaam als freelance redacteur en manuscriptbegeleider, en werkt daarnaast voor het Editio Literair Agentschap.

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.