Non-fictie het verhaal van het leven

(Auto)biografie schrijven

Is een biografie schrijven ook altijd al jouw wens geweest? Bijvoorbeeld over iemand uit je familie, of een gebeurtenis uit de geschiedenis? Als hommage aan de straat van je geboortedorp? Of zou je nu eindelijk je eigen autobiografie willen schrijven?

Dan is de cursus (auto)biografie schrijven gegarandeerd iets voor jou! Zo leer je hoe je te werk gaat bij het schrijven van een non-fictie verhaal, biografie, of autobiografie. Bovendien helpt het je bij het ontwikkelen van je schrijfstijl.

Voor wie is de cursus (Auto)biografie schrijven?

In het bijzonder voor hen die het verhaal van een ander, zichzelf of van een buurt willen leren schrijven. Maar ook voor mensen die al serieus bezig zijn met het schrijven van non-fictie verhalen.

Studieprogramma

Week 1:

In deze week formuleer je in de eerste plaats waarover jouw biografische verhaal moet gaan. Zo behandelen we het persoon en perspectief: beschrijf je personage en schrijf een dagboekfragment van dit personage.

Week 2:

Vervolgens gaan we oefenen met persoon en perspectief. Ter illustratie beschrijven we een dag.

Week 3:

Focus op een aantal technische zaken, namelijk rode draden en thema’s. In het bijzonder beschrijven we de thema’s die voor iemand belangrijk zijn en de belangrijkste relaties.

Week 4:

Schrijf ter illustratie een scène op basis van rode draden en thema’s.

Week 5:

Vervolgens gaan we verder met tijdsbeeld. Schrijf over vroeger. Bouw een getrouw beeld op van een bepaalde tijd. Op dezelfde wijze leer je een beslissende keuze van je personage beschrijven.

Week 6:

Verder oefenen met tijdsbeeld. Beschrijf hiertoe een levensfase.

Week 7:

Vervolgens verkennen we de waarheid. In het bijzonder kijken we naar verschillende standpunten, en schrijven een fragment over een beslissende vraag.

Week 8:

Waarom ben je deze cursus gaan volgen? Omschrijf vervolgens de opzet van je eigen project.

Week 9:

Schrijf tenslotte het begin van je eigen biografische verhaal.

Leerdoelen

  • Ten eerste leer je afgerond (auto)biografisch verhaal schrijven, gebaseerd op ervaring van betrokkenen en onderzoek.
  • Daartoe kun je de belangrijke thema’s en relaties in kaart brengen en weet je hoe je een tijdsbeeld op moet bouwen.

Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten kunt sturen naar je redacteur. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en kan je reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de proefcursus ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

9 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€519,-

Over de tutor(s)

Auke Kok

Auke Kok (1956) is columnist en schrijver van non-fictie bestsellers als ‘1974, Wij waren de besten’ en ‘Holleeder, De jonge Jaren’. Voor deze en andere boeken kreeg hij prijzen en nominaties met als terugkerend compliment dat zijn waargebeurde verhalen lezen als romans. In 2016 is zijn boek ‘1936, Wij ging naar Berlijn’ uitgekomen.
Kok studeerde maatschappijgeschiedenis in Rotterdam en leerde het vak bij het weekblad Haagse Post. Sinds 2004 werkt hij zelfstandig voor o.a. NRC Handelsblad, Het Parool en Vrij Nederland.

Joris van Casteren

Joris van Casteren (1976) is auteur van ‘Lelystad’ (2008), dat onder meer werd genomineerd voor de Ako Literatuurprijs. Eerder verschenen van hem de reportagebundels ‘Requiem voor een pitbull’ (2007) en ‘De man die 2 1/2 jaar dood lag’ (2003). Zijn spraakmakende portretten van nog levende vergeten dichters en schrijvers publiceerde hij in ‘In de schaduw van de Parnassus’ (2002) en ‘Zeg mijn lezers dat ik doorschrijf’ (2006). In 2013 verscheen ‘Het been in de IJssel’, een meeslepende queeste naar de eigenaar een menselijk onderbeen dat in 2005 in de IJssel werd gevonden. In 2016 verscheen ‘Mensen op Mars’. Zijn meest recente boek is ‘Moeders lichaam’, over de man die zijn dode moeder enkele jaren in huis hield.

Emy Koopman

Emy Koopman promoveerde in september 2016 cum laude op onderzoek naar literatuur en empathie. In dezelfde maand verscheen haar debuutroman Orewoet, die lovende recensies ontving van onder meer NRC Handelsblad en werd genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs (longlist) en de Bronzen Uil (shortlist). Haar tweede roman, Het Boek van Alle Angsten, verscheen in augustus 2020 en werd wederom goed ontvangen. Naast fictie schrijft Emy ook non-fictie, journalistiek en persoonlijk. Zij publiceerde in media als De Groene Amsterdammer, De Correspondent en de Volkskrant, en presenteerde de VPRO-reisserie Paradijs Canada.

Eveline Stoel

Eveline Stoel (1971) schreef als freelance journalist voor diverse kranten en tijdschriften, waaronder NRC Handelsblad, Het Parool en Psychologie Magazine. In opdracht van uitgeverij Thomas Rap begeleidde ze Aart Staartjes bij het schrijven van twee autobiografische boeken en in 2010 debuteerde ze zelf, met het non-fictieboek ‘Asta’s ogen. De levenskracht van een Indische familie’ (Nijgh & Van Ditmar, 2010). Hiervan werden meer dan 50.000 exemplaren verkocht, alsmede de filmrechten. Voor de boeken ‘Boekoe Bangsa’ (2011) en ‘Un Buku’ (2015) interviewde Stoel respectievelijk Indische, Molukse, Chinees-Indische en Surinaamse families over hun levensverhalen. Haar meest recente boek is een journalistieke roman over de Catalaanse kunstenaar Emilio Vilá, ‘De affichekoning’ (2018).

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.