Non-fictie het verhaal van het leven

(Auto)biografie schrijven 1

Heb je altijd al een biografisch verhaal willen schrijven? Bijvoorbeeld over iemand uit je familie, of een gebeurtenis uit de geschiedenis? Als hommage aan de straat van je geboortedorp? Of wil je nu eindelijk beginnen met je eigen autobiografie?

Dan is de cursus (Auto)biografie schrijven 1 gegarandeerd iets voor jou! Het is de eerste cursus (Auto)biografie schrijven, waar je gaat werken aan de opening, de centrale persoon, de setting, ontwikkeling en stijl.

Voor wie is de cursus (Auto)biografie schrijven?

In het bijzonder voor hen die het verhaal van een ander, zichzelf of van een buurt willen leren schrijven.

Studieprogramma

Week 1:

In deze week schrijf je de opening van je verhaal. Hierin maak je duidelijk wat het verhaal urgentie geeft.

Week 2:

Je gaat dieper in op de openingen van verhalen. Met deze nieuwe kennis herschrijf je jouw eigen opening.

Week 3:

Niet alleen gedachten en gevoelens maar ook iemands gedrag, blik, manier van spreken en bewegen draagt bij aan het beeld dat de lezer zich vormt van jouw hoofdpersoon. Je beschrijft je hoofdpersoon door middel van een externe camera.

Week 4:

Deze week besteden we extra aandacht aan de vijf w’s en de h: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Met deze ingrediënten schrijf je een scène van max. 300 woorden.

Week 5:

Een belangrijke vraag in (auto)biografische non-fictie is altijd: hoe is de persoon zo geworden als hij is? Je beschrijft een gebeurtenis en laat vervolgens je hoofdpersoon terugblikken op die gebeurtenis.

Week 6:

Je oefent deze week met verschillende schrijfstijlen en herschrijft een passage uit je verhaal drie keer op een heel verschillende manier.

Leerdoelen

  • Ten eerste leer je bewust om te gaan met de opbouw van je verhaal en de noodzaak van een ontwikkeling.
  • Daarnaast leer je de drijfveren van je hoofdpersoon beeldend uit te werken.

Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten sturen naar je tutor en medecursisten. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en je kan reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de proefcursus ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

6 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€415,-

Tutor(s)

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.