Fictie is hardop dromen

Creatief schrijven (Fictie 3) roman

Fictie 3 is met name geschikt voor schrijvers die al ervaring hebben met creatief schrijven. Dus ben je gevorderd of heb je al eerder de schrijfcursus Creatief schrijven (Fictie 2) gevolgd? Dan is de schrijfcursus Creatief schrijven (Fictie 3) zeker iets voor jou! Tijdens deze cursus schrijf je onder begeleiding verder aan jouw eigen manuscript. Hierbij besteden we extra aandacht aan: begin en openingsscènes, structuur, schrijfstijl, de monoloog en slotscènes.

Voor wie is de cursus Fictie 3?

In de eerste plaats voor diegenen die verder willen werken aan een langer verhaal of een roman. En die daarbij uitgebreid alle mogelijkheden van proza schrijven willen onderzoeken.

Studieprogramma

Week 1:

Als eerste schrijf je de eerste 1000 woorden van jouw verhaal.

Week 2:

We gaan ons eerst verdiepen in begin- en openingsscènes. Herschrijf daarvoor de eerste 150 woorden van je verhaal op drie manieren.

Week 3:

Vervolgens kijken we naar de beschrijving. Herschrijf daarvoor een beschrijving in je verhaal op verschillende manieren.

Week 4:

Daarna kijken we naar dialoog en monoloog. Herschrijf daarvoor een dialoog of monoloog uit je verhaal op verschillende manieren.

Week 5:

Deze week focussen we op structuur: beschrijf nu de structuur die je voor ogen hebt.

Week 6:

Verder met stijl. Herschrijf hierbij een deel van je verhaal in verschillende stijlen.

Week 7:

Het belang van de individuele zin: herschrijf daarvoor een deel van je verhaal op zinsniveau.

Week 8:

Meer over de innerlijke monoloog. Schrijf ter illustratie een innerlijke monoloog.

Week 9:

Waarom is een goede slotscène van belang? Schrijf nu een slotscène op drie verschillende manieren.

Week 10:

Tenslotte gaan we samen verder schrijven aan je verhaal.

Week 11 en 12:

Schrijf ook in deze weken nog eens 5000 woorden erbij.

Leerdoelen

  • Allereerst leert deze cursus je alle onderdelen van het proza schrijven toe te passen in je eigen verhaal.
  • Daarnaast ben je in staat de juiste structuur voor je verhaal/roman te kiezen en kun je een keuze maken uit verteltechnieken om je verhaal beter te maken.

Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten kunt sturen naar je redacteur. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en kan je reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de proefcursus ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

12 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€798,-

Over de tutor(s)

Jan Vantoortelboom

Jan Vantoortelboom (1975) woont en werkt in Zeeuws-Vlaanderen. In 2011 debuteerde hij met de bekroonde roman De verzonken jongen. Het boek won De Bronzen Uil 2011, de Prijs Letterkunde West-Vlaanderen 2012, en stond op de shortlist voor de Zeeuwse Boekenprijs 2011. Zijn tweede roman, Meester Mitraillette, verscheen in februari 2014 bij uitgeverij Atlas Contact. Het boek werd door het DWDD-boekverkoperspanel verkozen tot Boek van de Maand en geshortlist voor de Zeeuwse Boekenprijs 2014. De man die haast had verscheen in februari 2015, ook als luisterboek door Jan zelf ingelezen. Het boek won de Zeeuwse Boekenprijs 2015. In 2017 verscheen zijn roman De drager (Atlas Contact). En in 2019 werd zijn vijfde roman Jagersmaan gepubliceerd, een zwarte roman over overlevingsdrift in een gevaarlijke wereld. Zijn meest recente boek, Mauk, is dit jaar nog uitgegeven bij Atlas Contact. Deze roman gaat over trauma en familie-relaties en kon rekenen op vier sterren in de boekenrubriek van de Volkskrant.

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.

Inschrijven

    Je ontvangt na het versturen binnen één dag reactie op je aanvraag!