Durf te schrijven

Scenario schrijven

Hou je van films en series, daarbij ook van schrijven, en kun je in beelden denken? Dan zijn de cursussen Scenario schrijven zeker iets voor jou. Deze zijn opgebouwd vanuit de praktijk van het professionele werkveld, op een manier waarop je financiering voor je film kunt aanvragen. Daarom begint de cursus Scenario schrijven met de ontwikkeling van een sterke synopsis, de kern van je verhaal (eerste financieringsfase). Daarmee vergroot je de kans op een goed scenario.

Daarnaast leer je in de cursus Scenario schrijven  de relevante theorie van auteurs als Robert McKee, Joseph McBride, Syd Field en Stephen King toepassen. Tenslotte word je regelmatig getrakteerd op inspirerende beeldfragmenten en kleurrijke voorbeelden uit scenario’s van geprezen films en series.

 

Voor wie is de cursus Scenario schrijven?

Voor iedereen die al langere tijd rondloopt met de wens om een scenario te schrijven. En voor hen die als onderdeel hiervan meer te weten willen komen over de vertelstructuur en spanningsopbouw van een verhaal.

Studieprogramma

Week 1:

Allereerst gaan we bouwen aan het narratief. Wat is een synopsis? Waarom heb je zoiets nodig voor het schrijven van een scenario? Wat is dan het verschil tussen een boek en een script? Daarnaast schrijf je een premisse, de grondgedachte van je vertelling in één zin.

Week 2:

Hierbij gaan we kijken naar de zin en de onzin van een plot en welke vertelstructuur jij toepast voor je vertelling.

Week 3:

Hoe ga je hiertoe jouw vertelling vormgeven? Zo leer je vertelstructuur plus spanningsopbouw toepassen en daarbij de valkuilen te omzeilen.

Week 4:

Welke (basis) genres zijn er hierbinnen? Kun je genres mixen? Korte beeldfragmenten leren jou hierbij over de complexiteit van genres en hoe je die kunt gebruiken in je vertelling. Je gaat tevens dieper in op dramatische situaties en werkt aan een vierdimensionale setting voor je verhaal. Tenslotte krijg je tips over je clichés kunt vermijden.

Week 5 en 6:

Vervolgens kijken we naar het creëren van geloofwaardige en tastbare personages. Alvorens een personage tot leven kan komen, moet jij hem/haar als schrijver al door en door kennen; uiterlijk en innerlijk. En uiteraard moeten je personages passen bij het verhaal. Door hoofd- en bijpersonages uit films en series te bestuderen, leer je verschillende elementen van personages te identificeren. Gedurende twee weken breng je met schrijfopdrachten zelf je personage(s) tot leven. Daarnaast oefen je met vertelperspectief.

Week 7:

Tenslotte werk je aan de afronding van je synopsis. Dan heb je een sterke basis voor je verdere verhaal en personages liggen, en kun je antwoord geven op de vragen “Wat wil je vertellen?” en “Hoe ga je dit vertellen?” Afsluitend wordt nog kort aandacht besteed aan de begrippen logline en tagline, om je nogmaals te helpen zo scherp mogelijk te formuleren waar jouw verhaal over gaat.

Leerdoelen

  • Allereerst leer je een sterke synopsis te schrijven, gebaseerd op het onderwerp van je script en hoe je dat wil vertellen.
  • Daarnaast maak je je synopsis klaar als basis voor de volgende fase in de realisatie van een filmproject: de treatment.

Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten kunt sturen naar je redacteur. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en kan je reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting van de proefcursus ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

7 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€399,-

Tutor

Iris van Vliet

Iris van Vliet studeerde in 2016 cum laude af in film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef haar masterscriptie over de complexiteit van genre en studeerde af met een onderzoek naar het proces van scenario-ontwikkeling. Na haar studie ging zij aan de slag als freelance scripteditor, onder andere op projectbasis voor productiehuis Topkapi Films. Samen met schrijver Manon Uphoff schrijft Iris momenteel aan een boek over het kijken naar films en series, dat naar verwachting eind 2017 bij uitgeverij Querido wordt uitgebracht. Daarnaast is ze bezig met de ontwikkeling van een documentaire.

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.

Inschrijfformulier cursus Scenario schrijven

    Je ontvangt na het versturen binnen één dag reactie op je aanvraag!