Schrijven even een ander zijn

Young Adult schrijven

Wanneer je schrijft omdat je graag wilt dat anderen het kunnen lezen, hou je rekening met de lezer. Dat is je doelgroep. Een verhaal voor volwassenen zal je anders schrijven dan een voor kinderen. En dan is er nog YA: dit genre, met als doelgroep ‘young adults’ heeft ook weer eigen kenmerken. Maar, veel van wat we kunnen leren over schrijven, geldt voor alle genres, voor alle doelgroepen. Hoe je een goed plot opzet, spannende dialogen schrijft, hoe je een interessant personage creëert. De algemene schrijftechnieken worden in deze cursus aangevuld met de fijne kneepjes van het schrijven van een steengoede young adult.

Voor wie is de cursus Young Adult schrijven?

Voor iedereen die verhalen wil schrijven die aansluiten bij de belevingswereld van jongvolwassenen.

Studieprogramma

Week 1 en 2
Personages. Naast de reguliere ideeën over hoe je een goed personage schrijft, gaan we speciaal in op personages die herkenbaar zijn voor de doelgroep en een zekere groei naar volwassenheid ondergaan. 

Week 3
Wat is de wereld waarin jouw verhaal zich afspeelt? Sommige young adults vinden plaats in de gewone, reguliere wereld, maar in dit genre is een heel ander soort wereld ook erg geliefd.

Week 4
Deze week staat de dialoog centraal. Hier gelden veel dezelfde regels die ook voor boeken voor volwassenen gelden, dus deze doorlopen we. De verschillen in young adult krijgen extra aandacht.

Week 5
Nu gaan je jouw verhaal creëren. We besteden aandacht aan waar een goed young adult-plot aan moet voldoen, zoals snel tot actie komen, belangrijke thema’s die de doelgroep interesseert en het soort einde dat je wilt schrijven. Hier maak je keuzes voor je plot, zodat je volgende week kunt beginnen met schrijven.

Week 6
We gaan nu alles wat we hebben geleerd in de praktijk brengen. We schrijven (het begin van) een verhaal van rond de 500 woorden. 

Leerdoelen

  • In de eerste plaats maak je kennis met de belangrijkste onderdelen van het proza schrijven en leer je deze toepassen in je young adult-verhaal.
  • Daarnaast ben je in staat geloofwaardige personages te beschrijven die herkenbaar zijn voor YA-lezers.
  • Daarbij kun je de ambachtelijke technieken van het proza schrijven toepassen.
Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten sturen naar je tutor en medecursisten. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en je kan reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

6 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€375,-

Tutor(s)

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.