Magazine Schrijf, leer, inspireer

Schrijfopdracht: blackout poetry

Waar de meeste mensen snel de koppen van de krant scannen tijdens het ontbijt, gaat de Amerikaanse schrijver Austin Kleon zijn exemplaar iedere ochtend te lijf met een dikke zwarte stift.  Daarmee treed hij in de voetsporen van schrijvers en dichters als William S. Burrough en Tristan Tzara, die zich in het verleden ook al aan deze vorm waagden. Blackout poetry of stiftdichten, in het Nederlands, is op het eerste gezicht een simpel concept. Neem een stuk tekst, maak een selectie van woorden die samen een nieuwe tekst kunnen vormen, en kras de rest weg. Wat je overhoudt is een gedicht, losse eilandjes van woorden tegen een achtergrond van zwart.

Lees verder

Schrijfweektalent: Lilian van Ooijen

'Tirade van Speeksel', door Lilian van Ooijen. Ik was een kaaskop. Zij was zwoel. De hele week al. Haar nichtje H. en zij bevonden zich biologisch gezien op hun hoogtijdagen. Hun donkere haar was lang en glanzend. Ranke benen, bruin van de olijfolie, die zij dagelijks lieten rusten op het opblaasbootje op het Lago Maggiore, zo vertelde zij.

Lees verder

Schrijfweektalent: Jasmijn Lobik

Dankbaarheidsdagboek, een gedicht van Jasmijn Lobik.

Lees verder

Schrijfweektalent: Marthe van Bronkhorst

Onder de appelboom, door Marthe van Bronkhorst. We zaten onder een appelboom bij een kampvuur dat met de minuut aan levensvatbaarheid verloor. Drie houtblokken steunden op elkaar, op een manier zoals voetballers elkaar omhoogheisen na de drinkpauze van de verlenging. Daartussen zaten allerlei kleine, mikado-achtige natte takjes waar de blaadjes van de heg nog aan zaten. We vroegen I. of ze die had uitgetrokken of op de grond had gevonden. ‘Ja,’ antwoordde ze alleen.

Lees verder

Interview: Joris van Casteren

Joris van Casteren (1976), de ‘koning van de literaire constructies’, was op zijn eenentwintigste al redacteur bij het weekblad De Groene Amsterdammer. Sindsdien leverde hij bijdragen aan opiniebladen en kranten, en schreef hij meerdere juichend ontvangen boeken. We interviewden hem over zijn laatste boek, 'Moeders Lichaam'.

Lees verder

Schrijfweektalent: Uschi Cop

In augustus nam Editio haar intrek in een Drentse boerderij, om daar met een groep enthousiaste jonge talenten aan het schrijven te slaan: de Lage Landen Schrijfweek 2019 was een feit. In dit magazine blikken we terug op de week. We stellen we de deelnemers aan je voor, en bieden hun werk een podium. Met deze keer: een gedicht van Uschi Cop. Ze schreef het tijdens de workshop van bekroond dichter Elma van Haren

Lees verder

Schrijftips van Kurt Vonnegut

Soms stuit je in de krochten van Youtube plotseling op een filmpje dat je inspireert. Tussen de dansende honden en panfluitspelers ontdekten wij schrijfheld Kurt Vonnegut, die met doorrookte bromstem zijn beste tips voor een kort verhaal uit de doeken doet.  Doe er je voordeel mee!

Lees verder

En wie gaan er mee naar de Lage Landen Schrijfweek 2019?

Het schrijftalent van de Lage landen Schrijfweek 2019 stelt zich voor. Waarom willen zij mee naar de lage landen schrijfweek? Wat hebben zij al geschreven

Lees verder

Publiceren in een literair tijdschrift, zo doe je dat! Met Patrick Bassant @ Lage Landen Schrijfweek

Patrick Bassant leert je in zijn workshop op de Lage Landen Schrijfweek alles wat je weten moet om je werk in een literair tijdschrift gepubliceerd te krijgen. En voor wie er niet bij kan zijn, zijn zijn tips hier in het magazine zijn alvast goud waard.

Lees verder

10 tips voor als de inspiratie ver te zoeken is

tips bij geen inspiratie

Je zit achter je laptop, de cursor knippert en verder gebeurt er helemaal niets. Geen inspiratie! Je weet niet waar te beginnen of hoe verder te gaan. Deze tien tips helpen je geheid verder.

Lees verder