Nieuwe boeken van onze cursisten

De lijst van gepubliceerde cursisten blijft groeien. We tippen twee verse debuten: Krassels van Jos Govaarts en Verdwenen woorden van Monique de Heijde. En vooruit, we stelden de schrijvers ook nog een paar vragen.


Krassels van Jos Govaarts, roman

Jos Govaarts volgde de cursussen Fictie 1, 2, 3 en ‘dialogen schrijven. Waarna hij is verder gegaan met het schrijven van een uitgebreid manuscript dat geleid heeft tot zijn debuutroman Krassels dat 11 mei uitkwam bij uitgeverij Godijn Publishing. Het boek gaat over de zoektocht van de protagonist: naar zijn eigen identiteit, naar waar hij vandaan komt.

Wat was je inspiratiebron voor het boek?

“Ik heb mij bij dit verhaal laten inspireren door mijn ervaringen als bedrijfsarts en coach. Hoe veerkrachtig mensen kunnen zijn, het wel of niet kunnen terugvallen op je sociale ’schil’. Daarnaast hangt het leven voor een groot gedeelte af van toevalligheden, eigenlijk heb je alleen in de hand de wijze hoe je ermee omgaat. De ene persoon kan dat beter dan de ander. Als arts verwonderde ik me altijd over de verschillen van mensen, de ene komt erboven op en een ander blijft erin hangen, en waar ligt dat dan aan?”

Het meest waardevolle dat je hebt opgestoken van de cursus?

“De tutor waar ik het meest aan heb gehad, is Manon Uphoff (dialogen). Zij schreef me: ‘durf speels te zijn, laat onder wat gezegd wordt, voelbaar zijn dat er ook iets niet gezegd wordt.” Dat wil niet zeggen dat de andere tutoren geen zinvolle opmerkingen gemaakt hebben. Bij de cursussen heb je ook veel aan de medecursisten. Daarbij was mijn grootste les: de ene vindt het niets wat je hebt geschreven en de ander vindt het prachtig. Ik volg dus maar mijn eigen weg. Je kunt het toch niet iedereen naar de zin maken.”

Verdwenen woorden van Monique de Heijde, young adult 

Monique de Heijde volgde in 2013 haar eerste schrijfcursus bij Thomas Verbogt en dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat haar young adult boek Verdwenen woorden sinds april in de boekhandel ligt. Het boek is bij door uitgeverij Clavis uitgebracht, meteen de eerste uitgever die Monique benaderde.

Hoe verliep je schrijfproces?

“Het plot dat ik bij mijn laatste huiswerkopdracht had ingeleverd, is ook daadwerkelijk het plot van dit boek geworden. Het laatste advies van Thomas luidde: ‘Sterke, rond geschiedenis! Ik zou zeggen: begin ermee. Houd het levendig. Geef ieder personage een eigen stem.’ Dat was een goed advies waar ik veel aan heb gehad. Ik heb er wel lang over gedaan om het boek te schrijven. Deels omdat ik werk, maar ook omdat ik heel veel research heb gedaan voor het historische deel van mijn boek.”

Het meest waardevolle dat je hebt opgestoken van de cursus?

“Thomas Verbogt leerde mij hoe belangrijk het is om hardop voor te lezen en om regelmatig feedback te vragen aan proeflezers (hij noemt dat schrijfschooltje spelen). Een andere goede tip was om oog te hebben voor afwisseling (ritme) en open te blijven staan voor toeval, ook al denk je het plot nog zo goed uitgedacht te hebben.”

Verder lezen? Met deze tips valt je manuscript wél op bij een uitgever >

12 tips voor – non-fictie – schrijvers van Guus Luijters

Thema's / 21 juni 2018

Tips om uitstelgedrag te vermijden

Vier tips tegen uitstelgedrag bij het schrijven

Thema's / 9 mei 2019

Lage Landen Schrijfweek! Deze workshops mag je gewoon niet missen

Podium / 17 mei 2019