Schrijfwedstrijd 2015

De winnaars van de ECI Debutantenprijs 2015

Publieksprijs: Tirza van Schie “Andere Moeder
Vakjuryprijs: Rutger Heringa met zijn fictie-verhaal “Afscheid van Dweezil”

Vakjury 2015: Arjen Fortuin (NRC Handelsblad), Daphne de Heer (SLAA), Thomas Verbogt (Editio), Auke Kok (Editio), Nina Weijers (Debutant. De Consequenties verscheen bij Atlas Contact)

Juryrapport 2015

591 inzendingen kreeg de vakjury van de EDITIO Debutantenschrijfwedstrijd te verwerken. We kunnen met recht stellen: Heel Holland schrijft. De laptop is de Kitchenaid van de aspirant schrijver, waar hij backspacend, deletend, harde returns rammend zijn of haar eerste dappere proza- of poëzieregels op brouwt tot het spannende moment daar is dat je hoopt dat je iets gemaakt hebt wat wellicht ook door anderen gewaardeerd zou kunnen worden, en je de tijd rijp acht om je creaties ook door anderen te laten beoordelen.

Bij deze verhalenwedstrijd durfden de deelnemers aardig met de billen bloot te gaan: alle inzendingen stonden op de EDITIO website en iedereen mocht zijn stem uitbrengen op zijn of haar lievelingsverhaal. Degene met de meeste stemmen mocht zich de winnaar van de ECI Debutantenprijs van het publiek noemen, deze winnaar is ondertussen bekend: Tirza van Schie met het non-fictieverhaal ‘Andere moeder’ won met maar liefst 3068 likes.

Om de vakjuryprijs te winnen heb je gelukkig maar vijf likes nodig: die van NRC-criticus Arjen Fortuin, schrijver en journalist Auke Kok, schijfster Niña Weijers, schrijver Thomas Verbogt en die van mij. Wij trekken ons niks aan van het grote publiek, we hanteren alleen maar met straffe hand onze eigen criteria, waarover straks meer.

Maar hoe streng we ook zijn, we hebben de grote berg inzendingen natuurlijk ook gelezen met alle welwillendheid die de beginnende schrijver verdient. En dat heeft ons zonder meer de nodige vrolijke en verrassende momenten opgeleverd. Het merendeel van de inzendingen betrof korte verhalen. Een kleiner gedeelte bestond uit non-fictie en dan was er ook nog een stapeltje poëzie. In de laatste categorie troffen we helaas geen pieken aan, maar in de overige twee segmenten bleef genoeg te genieten over. De onderwerpen waren zo uiteenlopend als het leven zelf, al merkte een van de juryleden op dat er opmerkelijk veel jeugdtrauma’s voorbijkwamen. Daarnaast werden we genereus getrakteerd op inkijkjes in het ontluikende adolescentenleven, dramatische slash heroïsche familiegeschiedenissen en fascinerende dieren slash huisdierenvertellingen.

Uiteindelijk wist de jury uit de uiteenlopende verhalen een selectie van tien te kiezen, 8 daarvan fictie, 2 non-fictie. Waar we vooral op gelet hebben is of we in de verhalen elementen aantroffen die op literair vernuft duidden: strekt het verhaal zich uit naar meerdere vertellagen, is er ruimte voor verbeelding, heeft het verhaal ritme, is er sprake van een opvallende stijl, een dwingende opbouw die verleidt tot verder lezen, gebeurt er iets in het verhaal dat verrast en dat het anekdotische overstijgt?

Op basis van deze scherpe criteria kwamen we tot een shortlist van 10 verhalen, die begin januari door EDITIO en NRC is gepubliceerd.

Om de spanning nog even wat op te voeren zal ik nu onze Top drie bekendmaken om uiteindelijk te onthullen wie de winnaar is van de eerste ECI Debutantenprijs.

De drie verhalen die de jury het meest bevielen waren:

  1. ‘Konijnenbelangen’ door Helge Bonset (fictie)

De lezer wordt ongemerkt een gedachtegang ingetrokken die dwingt tot verder lezen en die eindigt in een even onverwacht als bizar slot.

Of, zoals een van de juryleden opmerkte: ‘Konijnenbelangen steekt met kop, schouders en oren boven het gros van de inzendingen uit.

  1. ‘Afscheid van Dweezil’ door Rutger Heringa (fictie)

Wat de jury erg beviel is de kordate, bijna laconieke manier van schrijven. Zijn vertelritme is dwingend en er staat weinig overbodigs in. Vanaf de eerste pakkende zin voel je als lezer dat er iets op het spel staat, waardoor je meteen wilt doorlezen.

  1. ‘Het gras komt naar me toe’ door Renée Dinges (non-fictie)

Een kalm en onheilspellend verslag van een waar gebeurde nachtmerrie, die door de auteur met schijnbaar koele beheersing in het tijdsgewricht wordt geplaatst. Renée Dinges heeft een goed gevoel voor dosering en weet juist door dingen niet te zeggen een beklemmende sfeer op te roepen.

En dan nu het moment suprème. Wie mag zich de eerste winnaar van de ECI Debutantenprijs van de vakjury noemen? De jury heeft na lang beraad gekozen voor het verhaal dat uitblinkt in opbouw, originaliteit, een tragikomische verhaaltoon; dat verrast door mooie beeldende details en soepele dialogen. De winnaar van de ECI Debutantenprijs 2015 is Rutger Heringa met het verhaal ‘Afscheid van Dweezil’.

Het debutantenbal is een initiatief van CPNB, DeBalie, Editio, NRC en SLAA. De Debutantenprijs wordt mogelijk gemaakt door ECI

Ook een keer meedoen met de schrijfwedstrijd? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte!

Zie hier top 10 genomineerden!

Video’s Het Debutantenbal 7 februari 2015