Debutantenbal 2017

Debutantenbal 2017

Zaterdag 18 maart
Locatie: De Balie in Amsterdam

Wie wint straks de vakjuryprijs van de Debutantenschrijfwedstrijd?

Tijdens het Debutantenbal maakt juryvoorzitter Thomas Verbogt bekend wie er dit jaar begeleiding krijgt van Editio, op weg naar publicatie, en naar het Boekenbal mag…

Longlist

Tamara Baars – Er is iets heel ergs gebeurd (non-fictie)
Demi Baltus – In laagjes (poëzie/poetry slam)
Sara van Gennip – Meisjesvel (fictie)
Amarylis De Gryse – Zwemblaas (poëzie/poetry slam)
Esther van der Krol – Belgisch (toneel)
Marcel de Laat – Slingers (fictie)
Suzy Quid – Tuinhuisje (scenario)
Rani de Vadder – Gij eet mij op (poëzie/poetry slam)
Mario Withoud – De ringen van Herman Brood (non-fictie)

De kassa van het Debutantenbal 2017 is open!

Koop nu je kaartjes bij De Balie

Het thema van het Debutantenbal is dit jaar GRENZELOOS. Is de vorm bepalend voor literatuur, en is literatuur per definitie een boek? Of is de inhoud leidend? Bob Dylan die de de Nobelprijs voor literatuur wint…Wat valt eigenlijk onder de noemer literatuur?

We maken kennis met de genomineerden van de Debutantenschrijfwedstrijd en hun werk. Dit jaar stond de wedstrijd ook open voor toneel- en scenarioschrijvers.. naast fictie en non fictie.

Voor iedereen die van boeken, films en toneel houdt en misschien wel rondloopt met het idee om zelf eens te debuteren, is deze avond dé avond. Je ontmoet er schrijvers, redacteuren, producenten en uitgevers tijdens een avondvullend programma met afsluitend Bal.

Debuteren voor dummies
Tijdens dit programma gaan we op zoek naar wat debuteren inhoudt. Redacteur en debutant gaan met elkaar in gesprek over hoe een boek tot stand komt. Het programma zal gaan over debuteren in bredere zin: debuteren met een toneeltekst, in de poëzie of met een klassieke roman. Met tips van jonge debutanten en hun redacteuren.

De nieuwe schrijver: een alleskunner?
Veel schrijvers schrijven niet meer alleen boeken, maar ook scenario’s of toneelteksten. Hun werk verschijnt niet slechts in boekvorm, maar ook op schermen en op het toneel.  Hoe verhouden de verschillende disciplines zich tot elkaar? Hoe verhoudt het schrijven voor het ene medium zich tot het schrijven voor het andere medium? Is de nieuwe schrijver een alleskunner? En wat zegt dit over de status van het klassieke, papieren boek en de literatuur?

Debuteren zonder publiek: kan dat nog?
Astrid Holleeder die debuteert met een boek over haar bekende broer, presentator Tim Hofman die zijn eerste dichtbundel uitbrengt en Georgina Verbaan die debuteert met een bundel columns. Stuk voor stuk debutanten die vóór hun debuut al een publiek figuur waren met een groot bereik. Hoe moeilijk is het om anno 2017 als nobody een boek uit te brengen? Wat als je de x-factor mist, de dertig voorbij bent, niet past binnen de norm van de literaire wereld? Hoeveel risico nemen uitgevers nog, is er ruimte voor experiment en voor vernieuwend werk uit onbekende hoeken, voor een ander verhaal?

Uitreiking Debutantenprijs
De Editio Debutantenprijs bestaat uit een publieks- en een vakjuryprijs. Aan het eind van de avond maakt de voorzitter van de vakjury bekend wie hun winnaar is.

Vakjury

 

Thomas Verbogt | Fictie
Michael Bijnens | Fictie
Auke Kok | Non-fictie
Jos Versteegen | Poetry slam
Timen Jan Veenstra (tekstsmederij) | Toneelschrijven
Iris van Vliet (dramaturg) | Scenario

Houd onze site in de gaten voor de line up van schrijvers en andere optredens!

Lees alle verhalen Koop nu je kaartjes bij De Balie