Debutantenbal 2017

Debutantenbal 2017

Zaterdag 18 maart
Locatie: De Balie in Amsterdam

 

Het thema van het Debutantenbal is dit jaar GRENZELOOS. Is de vorm bepalend voor literatuur? Is literatuur per definitie een boek? Wat dacht je toen Bob Dylan de Nobelprijs voor literatuur won? Wat valt eigenlijk onder de noemer literatuur?

Deze vragen komen tijdens het Debutantenbal uitgebreid aan bod in gesprekken met schrijvers, redacteuren, uitgevers en producers. Bovendien krijg je heel veel tips over debuteren. Lees hier meer over het programma.

Programma

Dichter en performer Daan Doesborgh trapt de avond af met een literaire voordracht over zijn idool Bob Dylan die met het winnen van de Nobelprijs voor literatuur voor opschudding zorgde binnen de literaire wereld.

Debuteren voor dummies
Tijdens dit programma gaan we op zoek naar wat debuteren inhoudt. Redacteur en debutant gaan met elkaar in gesprek over hoe een boek tot stand komt en geven nuttige tips. Moderator Nicole Terborg praat onder andere met  debutant Jente Posthuma en haar redacteur Jelte Nieuwenhuis, met pre-debuterend schrijver en videokunstenaar Simone Atangana Bekono, designdocent en poëzie-debutant Maartje Smits en schrijfster Manon Uphoff die momenteel schrijft aan haar eerste filmscript. Het gaat hier over debuteren in bredere zin: met een toneeltekst, in de poëzie of met een klassieke roman.

De nieuwe schrijver: een alleskunner?
Veel schrijvers schrijven niet meer alleen boeken, maar ook scenario’s of toneelteksten. Hun werk verschijnt niet slechts in boekvorm, maar ook op schermen en op het toneel. Hoe verhouden de verschillende disciplines zich tot elkaar? Hoe verhoudt het schrijven voor het ene medium zich tot het schrijven voor het andere medium? Is de nieuwe schrijver een alleskunner? En wat zegt dit over de status van het klassieke, papieren boek en de literatuur? We gaan dieper in op deze vragen met Hanna Bervoets, Willem Bosch, Christine Otten en Nazmiye Oral.

Debuteren zonder publiek: kan dat nog?
Astrid Holleeder die debuteert met een boek over haar bekende broer, presentator Tim Hofman die zijn eerste dichtbundel uitbrengt en Georgina Verbaan die debuteert met een bundel columns. Stuk voor stuk debutanten die vóór hun debuut al een publiek figuur waren met een groot bereik. Hoe moeilijk is het om anno 2017 als nobody een boek uit te brengen? Wat als je de x-factor mist, de dertig voorbij bent, niet past binnen de norm van de literaire wereld? Hoeveel risico nemen uitgevers nog, is er ruimte voor experiment en voor vernieuwend werk uit onbekende hoeken, voor een ander verhaal? Moderator Martijn de Greve bespreekt het onder andere met Jasper Henderson van Lebowski en literair criticus Jeroen Vullings van Vrij Nederland.

Lancering Editio nummer 3
Met ons team hebben wij de afgelopen maanden hard en met liefde gewerkt aan de derde editie van ons literair tijdschrift: Editio – over schrijven, schrijvers en hun rituelen. Er zijn veel tijdschriften over literatuur, maar weinig die ook aandacht besteden aan het schrijfproces en wat daar allemaal bij komt kijken. Met dit blad willen we dat mogelijk maken! Het derde nummer staat volledig in het teken van debuteren.

Uitreiking Debutantenprijs
We maken kennis met de genomineerden van de Debutantenschrijfwedstrijd en hun werk. Dit jaar stond de wedstrijd ook open voor toneel- en scenarioschrijvers.. naast fictie en non fictie.

De Editio Debutantenprijs bestaat uit een publieks- en een vakjuryprijs. Het publiek koos voor ‘Er is iets heel ergs gebeurd‘ van Tamara Baars. Aan het eind van de avond maakt de voorzitter van de vakjury bekend wie hun winnaar is.

Longlist
Tamara Baars – Er is iets heel ergs gebeurd (non-fictie)
Demi Baltus – In laagjes (poëzie/poetry slam)
Sara van Gennip – Meisjesvel (fictie)
Amarylis De Gryse – Zwemblaas (poëzie/poetry slam)
Esther van der Krol – Belgisch (toneel)
Marcel de Laat – Slingers (fictie)
Suzy Quid – Tuinhuisje (scenario)
Rani De Vadder – Gij eet mij op (poëzie/poetry slam)
Mario Withoud – De ringen van Herman Brood (non-fictie)

Vakjury

 

Thomas Verbogt | Fictie
Michael Bijnens | Fictie
Auke Kok | Non-fictie
Jos Versteegen | Poetry slam
Timen Jan Veenstra (tekstsmederij) | Toneelschrijven
Iris van Vliet (dramaturg) | Scenario

 

Bekendmaking Longlist ANV Debutantenprijs 2017
Het Algemeen-Nederlands Verbond is de nieuwe sponsor van de Editio Debutantenschrijfwedstrijd en het Debutantenbal. Zij zijn ook de hoofdsponsor van een andere Debutantenprijs, namelijk die voor het beste gepubliceerde debuut van het afgelopen jaar, die wordt georganiseerd door de stichting DordtLiterair. Tijdens het Debutantenbal wordt de longlist van deze prijs bekendgemaakt.

Het bal
Na dit alles gooien we de beentjes los op de dansvloer op het eigenlijke Debutantenbal. Niemand minder dan Gerson Main trapt het bal op gang.

Houd onze site in de gaten voor de line-up van schrijvers en andere optredens!

Lees alle verhalen Koop nu je kaartjes bij De Balie