Schrijf ongeacht alles

Scenario schrijven? Editio helpt je! 

Een scenario schrijven is een echte uitdaging. Volg nu bij Editio een cursus Filmscript schrijven om het helemaal onder de knie te krijgen! Een eerste tip van Editio: lees! Een scenario schrijven begint bij scenario’s lezen, want alleen bij al bestaande en succesvolle scenario’s kun je zien welke vorm het beste werkt en hoe een scenario hoort te verlopen. Natuurlijk moet jij je eigen verhaal schrijven, maar voorbeelden bekijken kan nooit kwaad. Met het schrijven van je scenario kunnen wij je helpen via de cursus Filmscript schrijven 1. In deze cursus van zeven weken doorloop jij verschillende stadia waardoor je uiteindelijk eindigt met een goede synopsis, zodat jij een aanvraag kan indienen voor financiering.

Inspiratie voor een scenario kan je overal vandaan halen! Geen excuses.

Scenario schrijven: het bouwen van een narratief

In de eerste drie weken leer je een goed lopend narratief schrijven. Eerst leer je wat een synopsis is en waarom dit belangrijk is bij het scenario schrijven. Je gaat onderzoeken wat je met je plot moet doen en welke vertelstructuur bij jou past. Daarnaast leer je hoe je jouw verhaal moet vormgeven en wat de valkuilen zijn.

Scenario schrijven: genre en setting

In week vier leer je wat voor genres er zijn en leer je hoe je deze kan mixen. Daarnaast leer je meer over hoe je genres kunt gebruiken voor je eigen scenario en ga je dieper in op de vierdimensionale setting van jouw verhaal.

Schrijven is een eenzame bezigheid. Kritiek komt zelden en de neiging tot zelfgenoegzaamheid is groot. Ook als naasten je werk lezen is het niet voldoende voor reflectie. Daarom is het goed dat een professionele buitenstaander het tegen het licht houdt en zijn oordeel geeft. Dat is heel leerzaam.
-Jaap Brienen, cursist

De volgende stap: personages en vertelperspectief

Een scenario schrijven bestaat natuurlijk niet alleen uit het schrijven van een plot en het bepalen van een genre, maar ook de personages zijn enorm belangrijk. In week vijf en zes leer je hoe je personages creëert die tot leven komen en die bij je verhaal passen. Daarnaast ga je ook oefenen met vertelperspectief.

De laatste stap: synopsis afronden

Tenslotte werk je in de laatste week aan de afronding van je synopsis. In de voorgaande weken heb je een sterke basis opgebouwd en nu kan jij je richten op het zo scherp mogelijk formuleren van jouw verhaal. Met een goede synopsis kun je gaan proberen om financiering voor je film aan te vragen.

Waarom een cursus volgen bij Editio?

 


De Editio methode

  • Uitleg: Je leert over het schrijfproces. Opbouw, plot, personages, locatie: alles komt aan bod.
  • Lezen: Hoe schrijft een goede schrijver? Door het werk van anderen te analyseren word je zelf een betere schrijver.
  • Schrijven: Schrijven leer je door het te doen. Je gaat aan de slag met inspirerende schrijfopdrachten.
  • Feedback: Je ontvangt feedback op jouw schrijfopdrachten van een succesvolle schrijver (je tutor) en van je medecursisten.