Schrijven even een ander zijn

Personageontwikkeling

Een verhaal moet herkenbaar zijn en empathie oproepen. Dat kan alleen met een interessante en geloofwaardige hoofdpersoon. Maar hoe schrijf je die? En hoe voer je andere personages zo op dat ze de lezer boeien? Die vragen staan centraal in de schrijfcursus Personageontwikkeling.

Module 1: Analyseren

Tijdens de eerste module van deze schrijfcursus kijken we naar de personages van bekende boeken. Hoe is hun persoonlijkheid vormgegeven? Welke kenmerken en karaktereigenschappen zijn interessant? En hoe bouw je daarmee een geloofwaardig personage op? Vragen die met inspirerende schrijfoefeningen worden beantwoord.

Module 2: Uiterlijk is innerlijk

Personages die alleen maar aardig zijn, vervelen de lezer. Maar hoe combineer je prettige en onprettige kanten van een persoonlijkheid tot een interessant personage? En hoe laat je die verschillende kanten terugkomen in zijn uiterlijk? Uiterlijke kenmerken reflecteren immers het innerlijk.

Module 3: Personage en conflict

Een literair personage wordt pas echt boeiend wanneer er obstakels worden opgeworpen. Een conflict zet het verhaal in beweging. In de laatste module gaat het om de uitwerking die een conflict heeft op personages.

Net als de andere schrijfcursussen van Editio is de cursus Personageontwikkeling niet alleen heel leerzaam, maar ook leuk om te doen. En vergeet niet: je doet het niet alleen, je werkt samen met anderen naar hetzelfde doel.

Positief punt is dat de cursus via internet is, dat geeft me de tijd om de opdracht te maken wanneer ik zelf wil.
Victor Buitelaar

Contact