Schrijven even een ander zijn

Personageontwikkeling

Een goed verhaal kenmerkt zich door geloofwaardige en invoelbare personages. Maar hoe schrijf je die? En hoe voer je andere personages zo op dat ze de lezer boeien? Je krijgt in deze cursus voorbeelden en inzichten en eindigt met je eigen scene met geloofwaardige personages en herschrijft de scene nogmaals op basis van de feedback

Module 1: Analyseren

Tijdens de eerste module van deze schrijfcursus kijken we naar de personages van bekende boeken. Hoe is hun persoonlijkheid vormgegeven? Welke kenmerken en karaktereigenschappen zijn interessant? En hoe bouw je daarmee een geloofwaardig personage op?

Module 2: Uiterlijk is innerlijk

Personages die alleen maar aardig zijn, vervelen de lezer. Maar hoe combineer je prettige en onprettige kanten van een persoonlijkheid tot een interessant personage? En hoe laat je die verschillende kanten terugkomen in zijn uiterlijk? Uiterlijke kenmerken reflecteren immers het innerlijk.

Module 3: Personage en conflict

Een literair personage wordt pas echt boeiend wanneer er obstakels worden opgeworpen. Een conflict zet het verhaal in beweging. In de laatste module gaat het om de uitwerking die een conflict heeft op personages. Je schrijft een eigen scène waarin één personage centraal staat en herschrijft die nogmaals op basis van de feedback van de tutor.

 

Positief punt is dat de cursus via internet is, dat geeft me de tijd om de opdracht te maken wanneer ik zelf wil.
Victor Buitelaar

Contact