Schrijven kun je leren

Creatief schrijven (Fictie 1) roman | kort verhaal

Voor wie is de cursus Creatief schrijven?

In de eerste plaats voor iedereen die een verhaal, novelle of roman wil leren schrijven. In welk genre dan ook. Zo leer je in de cursus Creatief schrijven (Fictie 1)  de belangrijkste onderdelen van creatief schrijven. Deze cursus is vooral interessant voor beginnende schrijvers, doordat het oefent in het opnieuw en anders kijken naar de mogelijkheden van personage, dialoog, plot en locatie, word je een veelzijdiger schrijver.

Na deze cursus ben je klaargestoomd om deel te nemen aan de cursus Fictie 2.

Studieprogramma

Week 1:

Personage ontwikkeling, hoe doe je dat? Deze week is in de eerste plaats een introductie met de cursus Creatief schrijven. Maak ook kennis met verschillende personages.

Week 2:

Benoem zowel prettige als onprettige kanten van personages. Ter illustratie beschrijven we een dag in het leven.

Week 3:

Locatie; waarom speelt de setting en de omgeving een belangrijke rol in een verhaal? En hoe beschrijf je zoiets geloofwaardig?

Week 4:

Vervolgens gaan we verder met dialoog. Bijvoorbeeld personages en taal: hoe spreken je personages? Welke soort dialoog is daarbij het meest effectief? Dialoog schrijven in een scène.

Week 5:

Plot, hoe ontwikkel je een geloofwaardige reeks gebeurtenissen? Waarom zijn er vijf fasen in een plot? Maak tenslotte een ontwerp voor jouw verhaal.

Week 6:

In deze week komt het uiteindelijk allemaal bij elkaar. Je schrijft hierin de eerste 500 woorden van jouw verhaal en krijgt net als op alle weekopdrachten persoonlijke feedback van je tutor. Hiermee rond je de cursus Creatief schrijven (Fictie 1) af.

Leerdoelen
  • In de eerste plaats maak je kennis met de belangrijkste onderdelen van het proza schrijven en leer je deze toepassen in je verhaal.
  • Daarnaast ben je in staat geloofwaardige personages te beschrijven.
  • Daarbij kun je de ambachtelijke technieken van het proza schrijven toepassen.
Praktische informatie

Inloggegevens / online leerplatform

Nadat je je inschrijving voltooid hebt, ontvang je een bevestiging. Vervolgens ontvang je een dag voor aanvang van je cursus de inloggegevens voor het cursussysteem. Met jouw inloggegevens krijg je toegang tot het interactieve platform. Hier is alle informatie en uitleg over de cursus te vinden. Ook kun je van hieruit berichten sturen naar je tutor en medecursisten. Je volgt de cursus in je eigen tempo, waar en wanneer je wilt.

Opzet en duur van de cursus

De cursusweken lopen van woensdag tot en met dinsdagavond. Daarbij zijn er iedere week een aantal opdrachten. Je kunt hieraan werken waar en wanneer je wilt. Daarna kun je jouw opdrachten uploaden op het platform. Dan is het zichtbaar voor tutor en medecursisten. Je ontvangt feedback van de tutor en je kan reageren op het werk van jouw medecursisten.

Studiemateriaal

Omdat het een online cursus is,  hoeft geen aanvullend studiemateriaal aangeschaft te worden.

Studiebelasting

De gemiddelde studiebelasting ligt rond de drie tot vier uur per week.

Aanvangsniveau

Voor alle Editio cursussen wordt uitgegaan van HBO denk- en werkniveau.

  • Beginner: Degene die niet eerder actief bezig is geweest met schrijven en geen schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Gevorderd: Degene die al bezig is met schrijven en/of een of meerdere schrijfcursussen heeft gevolgd.
  • Ervaren: Degene die regelmatig schrijft, een of meer schrijfcursussen heeft gevolgd en/of heeft gepubliceerd in tijdschrift of boek.

Groepsgrootte

Lesgroepen zijn nooit groter dan tien deelnemers om kleinschaligheid te waarborgen. Hierdoor heb je intensief contact met medecursisten en met jouw tutor.

Cursusduur

6 weken

Soort cursus

Online

Prijs

€375,-

Meer informatie?

Neem contact met ons op om je vragen te bespreken.