Editio kijkt uit naar… (16 – 31 dec)

Editio kijkt uit

Iedere twee weken selecteert Editio vijf literaire evenementen die een bezoek waard zijn. Een mix van fictie, non-fictie en journalistiek.

16-18 december: Russian Days, Flagey, Brussel
€ 5 – 31,- voor losse kaartjes per bijeenkomst

Films, concerten,  korte verhalen, Russische schrijvers en debatten. In het seizoen ’16/’17 herdenkt Flagey we de grote omwentelingen die ons continent een eeuw geleden meemaakte ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie. Binnen deze context organiseert Flagey drie themadagen waarin Rusland in de kijker wordt gezet, alsook diverse van de allergrootste Russische muzikanten.

17 december: Mais oui, Paris!, Brakke Grond, Amsterdam
gratis, 20:30

De zomer lijkt al ver weg, maar afgelopen zomer zijn 18 jonge acteurs en journalisten naar Parijs afgereisd, gedurende twee weken verbleven de Vlaamse en Nederlandse schrijftalenten in het prachtige huis van de Stichting Biermans-Lapôtre om over de grenzen heen in een nieuwe omgeving elkaars werk en ideeën te leren kennen en natuurlijk om aan nieuw materiaal te werken. Tijdens de twee weken zijn de talenten geïnspireerd door het gebouw en gesprekken met inspirerende gasten waarna ze ieder twee teksten hebben geschreven waarin zij op hun eigen wijze reflecteren op de problemen en kansen van de grootstad in Europa.

20 december: Yalda, De langste nacht, Podium Mozaiek, Amsterdam
€ 15, 20:00 – 23:00

Ik ga een einde maken aan dit verdriet
zoete dagen komen eraan, barre tijden niet.
Verliefde nachtegaal! Wens jezelf een lang leven
de tuin zal bloeien, bloemen zingen een welkomstlied.
(Hafez)

Op dinsdagavond 20 december 2016 viert Stichting Granate Yalda – de langste nacht van het jaar volgens de Iraanse traditie- met poëzie, verhalen, film, muziek en dans. De traditionele Yalda lekkernijen (granaatappel, watermeloen, noten en koekjes) zijn bij de prijs inbegrepen.

19 december: De grote drie: oorlog, Groninger Forum
€ 7,50, 20:00 – 22:00

Mulisch – Het stenen bruidsbed / Hermans – De donkere kamer van Damokles
‘Ik ben de Tweede Wereldoorlog,’ zei Harry Mulisch ooit. De oorlog is van fundamentele betekenis geweest voor de schrijvers die jong waren tijdens de bezetting en tot bloei kwamen na de oorlog. In de oeuvres van zowel Hermans en Mulisch komt de oorlog veelvuldig voor. De vragen die ze beiden in deze bestsellers opwerpen liggen in het verlengde van elkaar. Wanneer is iemand goed? Wat is de grens tussen goed en kwaad? Welke literaire middelen kun je aanwenden om een roman over de oorlog te schrijven?
En ook alvast

19-22 januari: Writers Unlimited, Winternachten 2017, Theater aan het Spui en Filmhuis, Den Haag
€ 28,50 voor drie dagen met Early bird-korting

‘Is this the real life?’ – 

Tijdens Winternachten brengt Writers Unlimited schrijvers, journalisten, denkers, dichters en publiek samen in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. De 22e editie van het mooiste literatuurfestival van Nederland heeft als motto ‘Is this the real life?’ – over wat er is maar verborgen blijft, en over fake – dat wat er niet is maar ons wordt voorgehouden.

Op het programma staat bijna teveel om op te noemen. Een greep uit de genodigden:

Bas Heijne, Hannah Bervoets, Frank Westerman, Christine Otten, Rodaan Al Galidi, Louise O. Fresco, Karin Amatmoekrim, Michael Sjisjkin, Arnon Grunberg en Simone van Saarloos._____