Magazine Schrijf, leer, inspireer

Auke Kok: ‘Fictie draait om het vinden van de juiste stem.’

Auke Kok is een succesvol journalist en auteur van diverse non-fictieboeken. Met zijn nieuwste en lovend ontvangen publicatie, Flinke jongen, mag hij zichzelf daarnaast ook fictie-auteur noemen. hij  boeken in verschillende genres. We vroegen Auke naar het ontstaansproces van zijn nieuwste boek, of fictie schrijven al dan niet verschilt van non-fictie schrijven, en welke tips hij beginnende schrijvers zou meegeven.

Lees verder

Anne Eekhout: ‘Op een dag verbaas je jezelf.’

Tutor Anne Eekhout vertelt over haar schrijfgewoonten, welke tips ze zelf graag had gehad als beginnend schrijver en wat cursisten kunnen verwachten bij de cursus YA schrijven die ze begeleidt.

Lees verder

Ingrid de Vries: ‘Ik wilde veel te veel vertellen, volledig zijn.’

Ingrid de Vries vroeg in 2018 bij Editio een leesrapport aan om inzicht te krijgen in de sterke en zwakke kanten van haar manuscript; nu is haar roman Schijnvrucht uitgegeven door Ambo/Anthos. Ze vertelt over haar weg naar publicatie.

Lees verder

Erwin Hurenkamp won de Debutantenschrijfwedstrijd 2020-2021: ‘Voor mij ontstaat een tekst vanuit een spelletje.’

Erwin Hurenkamp won de 2020-2021 editie van de Debutantenschrijfwedstrijd: met zijn bijzondere poëzie 'Tendresse/Nederzettingen' wist hij de jury unaniem te overtuigen. We gaan ongetwijfeld meer horen van deze veelbelovende jonge schrijver, met wie we spraken over inspiratie, schrijfontwikkeling en uitdagingen voor beginnende schrijvers.

Lees verder

Martine Bakker: ‘Soms denken mensen dat het minder eng voor mij is om een boek uit te brengen, omdat ik ervaring heb met stand-upcomedy.’

Martine Bakker, behalve schrijver ook stand-upcomedian, schreef al voor CJP, De Speld, De Pin, en in januari 2022 komt haar debuut 'Ik durf niets maar doe alles' uit. Editio ging met Martine in gesprek om haar ontwikkeling als schrijver onder de loep te nemen, van (niet-)dagboekschrijver tot gepubliceerde auteur.

Lees verder

Erik Kaptein publiceerde zijn boek na de cursus ‘Filosofisch schrijven’ van ISVW en Editio

De cursus 'Filosofisch schrijven', een samenwerking van Editio en de Internationale School Voor Wijsbegeerte (ISVW), was voor Erik Kaptein precies het zetje dat hij nodig had om zijn ideeën voor een boek vorm te geven en uit te werken.

Lees verder

Wilma Geldof: ‘YA-boeken zijn niet alleen bestemd voor jongeren.’

Wilma Geldof schrijft jeugdboeken voor verschillende leeftijden; haar recentste boek, Het meisje met de vlechtjes, is zowel nationaal als internationaal een groot succes.

Lees verder

Lees hier het eerste hoofdstuk uit de nieuwe thriller van Jan van Mersbergen, ‘De Druppel’

Jan van Mersbergen (1971) schreef acht romans, een novelle, een verboeking en onder pseudoniem een thriller. Zijn werk is vertaald in negen landen. Hij ontving diverse literaire prijzen, waaronder de F.Bordewijkprijs en de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Hij publiceerde verhalen in diverse tijdschriften en schrijft columns en artikelen voor kranten en weekbladen. Op 28 oktober verschijnt zijn nieuwste thriller, 'De Druppel' bij uitgeverij Ambo Anthos - dat hij schreef onder het pseudoniem Frederik Baas.  Je kunt het boek alvast hier bestellen. 

Lees verder

Het winnende verhaal van de Debutantenschrijfwedstrijd 2019-2020, door Annika van Veen

Uit 650 inzendingen bekroonde de vakjury, bestaande uit Thomas Verbogt, Babs Gons, Patrick Bassant, Mirthe van Doornik, Joris van Casteren en Eva Merijering, het verhaal van Annika van Veen tot winnaar van de Debutantenschrijfwedstrijd 2019-2020. De uitreiking van de prijs vond plaats in een uitzending van Kunststof, en kun je hier terugluisteren.

Lees verder

Myra Roosen schreef haar kinderboek in het halfjaar traject van Editio

Cursist Myra Roosen vertelt over haar ervaringen in het halfjaar traject Kinderboek schrijven, begeleid door Ruben Prins

Lees verder