Editio kijkt uit naar…

Editio kijkt uit

Iedere twee weken selecteert Editio vijf literaire evenementen die een bezoek waard zijn. Een mix van fictie, non-fictie en journalistiek.

Zondag 17 april – Muzikaal optreden van Graphic novelist Erik Kriek.  Scheltema, Amsterdam
14:00

Onlangs verscheen de nieuwe graphic novel In the Pines van Erik Kriek. In the Pines is een verzameling van vijf beeldverhalen die gebaseerd zijn op murder ballads: traditionele songs over een, al dan niet waargebeurde, dramatische moord. Denk daarbij aan artiesten als Dolly Parton, Bob Dylan en Nick Cave. Erik Kriek koos zijn favoriete songs en komt op 17 april langs voor een muzikale performance! Uiteraard wordt er na afloop ook gesigneerd.

Zondag 17 april – Literatuurmuseum Live!, Pr. Willem-Alexanderhof 5, Den Haag
14:00 

Literatuurmuseum.nl, dé site waarop het museum zijn schatten presenteert aan de hand van persoonlijke verhalen van hedendaagse schrijvers en digitale exposities. Tijdens de Nationale Museumweek presenteert Adriaan van Dis Literatuurmuseum live! Met prikkelende verhalen over de pronkstukken van het Letterkundig Museum.

enkele curatoren van dit online museum: Karin Amatmoekrim, Hanna Bervoets, Alfred Birney, Ernest van der Kwast en Christiaan Weijts. Zij grasduinden in het depot van het museum en nemen u mee in hun ontdekkingsreis langs unieke verhalen over de Nederlandse literatuur. De dag wordt muzikaal omlijst door niemand minder dan Lucky Fonz III en afgesloten met een borrel.

Donderdag 21 april – Naked Luch met Özcan Akyol. Groninger Forum
12:30 

Elke derde donderdag van de maand schuift een bijzondere gast aan tafel bij Rense Sinkgraven voor een lunch en een goed gesprek. Donderdag 21 maart is schrijver en columnist Özcan Akyol te gast. In de Naked Lunch praten we over zijn favoriete kunst, muziek die hem weet te ontroeren en boeken die een grote indruk op hem hebben gemaakt.
Vrijdag 29 april – Palestijnse poëzie, Perdu, Amsterdam
20:30

Een avond over Palestijnse poëzie met Ghayath Almadhoun en Asmaa Azaizeh, in samenwerking met Read My World.

‘Weg van Damascus is het werk van een heel grote dichter. Niet omdat het “actueel” is, hoewel het dat óók is. Maar wat er nu in Syrië gebeurt, is elders eerder gebeurd, en zal ook in de toekomst meer gebeuren. En Almadhoun spreekt erover met een poëtische stem die alle politiek, alle toe-eigeningen en alle oorlogen zal overleven.’ (Joost Baars)

Dinsdag 3 mei – Festival van het Vrije WoordDe Balie, Amsterdam
19:30

Een vrouwentepel op Facebook, het levenloze lichaam van een kind op een strand, rondvliegende ledematen in een cartoon als reactie op een aanslag of een speech van een man die het einde van het Westen propageert. Iedereen is voor het vrije woord, toch? Als het vrije woord ons pijn doet zijn we al snel wat minder enthousiast. Omdat je iets mag zeggen, moeten we het dan ook doen?
Welke invloed hebben bedrijven als Facebook en Twitter op het vrije woord? En beschermt de overheid het vrije woord of is zij juist een bedreiging op het recht op meningsuiting?

Een avond vol debatten, gesprekken en lezingen met nationale en internationale journalisten, documentairemakers en andere voorvechters van het vrije woord. Afgesloten met een voorstelling van cabaretier André Manuel.