Editio kijkt uit naar…

Editio kijkt uit

Iedere twee weken selecteert Editio vijf literaire evenementen die een bezoek waard zijn. Een mix van fictie, non-fictie en journalistiek.

13 maart – De Poezie van Sylvia Plath, in De Nieuwe Liefde, Amsterdam

‘Liefde bracht je op gang, als een dik gouden horloge.
De vroedvrouw sloeg je voetzolen, en jouw kale schreeuw
Nam zijn plaats in onder de elementen.’

Het verhaal van Sylvia Plath is al zo vaak verteld dat je er beurs van wordt’, schreef ooit een criticus, en de feiten zijn inderdaad bekend: getalenteerde Amerikaanse dichteres steekt haar hoofd in de oven, ongelukkig door de liefde en de ambities die zich tegen haar zelf keerden. Kort voor haar zelfgekozen dood schreef ze haar beste bundel, Ariel, die twee jaar later verscheen.

Deze middag worden ze gelezen door actrice Chiara Tissen.

De Afghaans-Duits-Nederlandse zangeres Simin Tander is fan van het werk van Plath en zal deze middag zingen –met haar eigen, onvergelijkbare stem, een stem die blijvende indruk maakt. Als die van Plath.

17 maart – Boekpresentatie ‘De Kwestie Pegida’ Scheltema, Amsterdam

Pegida rukt op. Steeds vaker berichten de media over al dan niet afgelaste betogingen van de anti-Islam protestbeweging. Maar wat drijft hen nu werkelijk? Filosoof/journalist Jurriën Rood legt de beweging onder de loep in ‘De Kwestie Pegida’. Op 17 maart, 17.00 uur, komt hij zijn boek presenteren in Boekhandel Scheltema.

16 maart- De MusTorpedo Theater, Amsterdam

“De Mus op woensdag, de theatersalon vol live kunst, live muziek, live voordrachten, live belevenissen en al die andere live dingen die wij nog gaan bedenken.”

23 maart – Arjen Fortuin over ‘Geert van Oorschot, uitgever’, Het Literatuurhuis, Utrecht

Geert van Oorschot (1909-1987) was een van de succesvolste en spraakmakendste uitgevers van de vorige eeuw. Hij was de uitgever en dikwijls ook ontdekker van tal van belangrijke Nederlandse schrijvers, zoals Gerard Reve, W.F. Hermans, Jan Hanlo, M. Vasalis, Rutger Kopland en J.J. Voskuil.

02 april – Nijmeegs Poëziefeest
De programmering is nog niet bekend, maar dit jaarlijkse feest van de poëzie belooft te moeite waard te worden.