Joel Broekaert geeft culinair college voor NRC Academie en Editio

Samen met NRC Academie hebben we een bijzondere culinaire cursus ontwikkeld. Maak je eigen kookboek onder begeleiding van kookboek-expert Jonah Freud. Voorafgaand aan de cursus vindt een interactieve collegemiddag plaats met Jonah zelf, en Joel Broekaert. Hieronder een voorproef van wat Joel gaat doen die middag.

Joel is culinair recensent van NRC en Vrij Nederland; schreef het boek De Alleseter; gaf een Ted-talk en heeft zijn eigen food-programma op televisie. We geven een voorproef van zijn culinaire college.

‘Ik wil niet lezen dat het stuk brood dat jij hebt gegeten zacht is, of luchtig. Ik wil lezen dat die boterham zo fluffy was dat je eronder wilde slapen.’

Smaak versus aroma
Het staat buiten kijf dat die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Joel laat deze middag zien hoe smaak en aroma het beste in elkaar naar boven kunnen halen. En we leren wat er gebeurt als smaak of aroma solo op pad gaan.

Umami
Umami, ja. Iets Oosters, toch? Japans? Het klinkt ons Westerlingen inmiddels niet meer vreemd in de oren, maar een foutloze definitie geven is een ander verhaal. De smaak daadwerkelijk herkennen wordt al helemaal een opgave. Frappant, want het is een van de vijf basissmaken. Joel legt uit en laat proeven.

Culinair schrijven
‘Ik wil niet lezen dat het stuk brood dat jij hebt gegeten zacht is, of luchtig. Ik wil lezen dat die boterham zo fluffy was dat je eronder wilde slapen.’ Joel spreekt: op het podium, en tot de verbeelding. Hij sluit zijn college af met een aantal trucs waardoor culinair schrijven ineens een stuk smakelijker wordt.

Het college van Joel biedt handvatten om de recepten die straks in jouw kookboek verschijnen op zowel tekstueel als culinair vlak te optimaliseren.

Ook je eigen kookboek maken? Meld je hier aan.