Myra Roosen schreef haar kinderboek in het halfjaar traject van Editio

Illustratie van een Klappertandje door Job Roosen (KunstvanRoosen) #eersteschets

Myra Roosen schreef haar eerste kinderboek De Klappertandjes in het half jaar begeleidingstraject van Editio, begeleid door Ruben Prins. Nu zet ze de laatste puntje op de i en het Agentschap van Editio gaat haar daarna helpen bij het vinden van een passende uitgever.

 

‘Ik ben al heel lang bezig met het schrijven van kleine verhaaltjes, gedichten, liedjes en meer,’ vertelt Myra Roosen die net het halfjaar traject Kinderboek schrijven afrondde. ’In mijn hoofd had ik altijd al een idee voor een boek, maar het kwam er niet uit. Waarom weet ik niet, want je kunt natuurlijk best een paar uurtjes per week reserveren voor het schrijven, maar het lukte niet. Vorig jaar besloot ik de 9 weekse cursus kinderboek schrijven van Editio te volgen. Kijken waar deze cursus me bracht. Ruben Prins begeleidde die cursus. En het was net of alles op zijn plaats viel en het schrijversbloed begon te stromen.

Daarna heb ik me ingeschreven voor het halfjaar traject dat Ruben Prins ook begeleidde, en ik heb er geen spijt van. Het is veel geld, maar ik heb wel mijn droom gerealiseerd. Ik heb door de stok achter de deur dat ik iedere maand werd gedwongen om tekst te leveren mijn hele boek geschreven. Maar ik heb ook zoveel geleerd over het schrijven zelf. Ruben liet me nadenken over het schrijven. Hij leerde mij lezen als een schrijver. Ik heb heel veel kinderboeken gelezen het afgelopen half jaar en ik lees boeken nu heel anders: veel technischer.

Ruben heeft me de ogen geopend. Je kan niet zomaar een leuk verhaaltje opschrijven.

 

Toen ik aan het begin van de cursus mijn eerste 2-3000 woorden aanleverde, zwabberde mijn verhaal van het ene perspectief naar het andere. Ruben leerde mij te kiezen voor een vertelperspectief. Hij heeft me de ogen geopend. Je kan niet zomaar een leuk verhaaltje opschrijven. Het is echt een ambacht. Hetzelfde met de keuze voor je personage: wat wil je personage bereiken, en hoe, en wat gebeurt er onderweg? Welke hobbels komt je personage tegen? En hoe vertel ik dit aan kinderen van 6 jaar en ouder? En hoe zorg je ervoor dat de zinnen kort blijven, de goede toon hebben en het verhaal spannend en goed te volgen is?

Het cursussysteem van dit traject werkt fijn, is duidelijk en overzichtelijk

 

Ik heb geleerd dat het belangrijk is dat je in het begin lekker doorschrijft en je fantasie laat spreken. Laat je vooral niet direct beperken door de technische onmogelijkheden. Dat komt later wel. Ik heb dit half jaar iedere dag met het boek in mijn hoofd geleefd. Soms schreef ik dagen niet, maar was ik er toch mee bezig. Soms wees Ruben mij op een scene die niet helemaal klopte in het verhaal. En dan liep ik er dagen mee rond en kon pas verder als ik de oplossing had gevonden.

De live bijeenkomsten waren goed en heel fijn. Het is prettig om te weten wie de personen zijn achter de tekst. Je begrijpt hun werk dan ook veel beter. Maar ik vond het heel prettig om verder online te werken, Het cursussysteem van dit traject werkt fijn. Het is duidelijk en je werk wordt er overzichtelijker van. Je krijgt onderweg filmpjes en tips waar je echt veel aan hebt. Het leuke is dat ik nu ik dit boek bijna af heb, alweer een paar volgende boekideeën heb gekregen.’

Het verhaal van De klappertandjes gaat over een dromerig jongetje Job van een jaar of 9 die veel fantaseert en graag op avontuur gaat in het grote bos waar hij op een dag samen met zijn hond een Klappertandje ontmoet. Het klappertandje vraagt om hulp. En Job wil zijn grote broer Niels erbij halen. Maar Niels denkt dat zijn kleine broertje zoals zo vaak maar wat loopt te dromen. Gelukkig gelooft Jobs opa het verhaal wel en zo wordt Job de held van de Klappertandjes. Een spannend verhaal met een vleugje magie over een avontuurlijk en dromerig jongetje die ontdekt dat hij, ook al kan hij op school niet zo goed concentreren, wel heel trots kan zijn op zichzelf.

Ook meedoen aan het halfjaar traject Kinderboek schrijven? Meer info: contact@editio.nl #kinderboek of bel met Bob van der Burg 020-6208056 of Marlies Bonnike 06 54 60 36 21