Magazine Schrijf, leer, inspireer

Interview met dichteres Iduna Paalman

Vorige maand verscheen Bewijs van bewaring van Iduna Paalman bij Querido. Editio vroeg Iduna naar haar inspiratie, de stand van zaken in de poëzie en hoe ze zich als dichter blijft ontwikkelen.

Lees verder

Grete Simkuté: ‘Een boek schrijven is echt niet iets wat je ‘zomaar doet’, je moet een lange adem hebben.’

In maart van dit jaar debuteerde Grete Simkuté met haar roman De man die een berg werd. Editio Agentschap bracht haar onder bij uitgeverij Lebowski. Inmiddels kreeg zij veel positieve recensies in de landelijke media en was zij te gast bij Brommer op zee van de VPRO. Editio sprak Grete over haar debuut, het schrijfproces, de schrijfcursussen die ze bij Editio heeft gedaan en over haar plannen voor een nieuw werk. Ook geeft ze tips aan nieuwe schrijvers.

Lees verder

Anja Sicking: ‘Uiteindelijk is iedere zin die je schrijft belangrijk – daarmee maak je een verhaal.’

In februari verscheen het boek De Visionair van Editio-tutor Anja Sicking. Het boek confronteert ons met onze steeds groeiende afhankelijkheid van kunstmatige intelligentie. Editio sprak met Anja over de thema's in De Visionair, haar schrijfproces en inspiratiebronnen.

Lees verder

Tijdelijke actie: bring a friend en verdien 50 euro!

Bring a friend en verdien zelf 50 euro

Lees verder

Jan van Mersbergen: ‘Het is vooral zaak naar jezelf te kijken, jezelf een spiegel voor houden.’

Onlangs verscheen het nieuwe boek van Editio-tutor Jan van Mersbergen: Mijn pa is nooit alleen. In deze auto-fictieve roman gaat Jan op zoek naar zijn vader die een teruggetrokken leven leidt, in een poging hem te begrijpen. Editio ging met hem in gesprek over dit boek, dat een van zijn meeste persoonlijkste werken tot nu toe is.

Lees verder

Lees en kijk als een schrijver: boeken- en filmtips van Editio-tutors

De must-reads en -sees van Editio-tutors Anke Kranendonk, Eva Keuris en Ivo Victoria, inclusief tips die jou als schrijver verder kunnen helpen.

Lees verder

Auke Kok: ‘Fictie draait om het vinden van de juiste stem.’

Auke Kok is een succesvol journalist en auteur van diverse non-fictieboeken. Met zijn nieuwste en lovend ontvangen publicatie, Flinke jongen, mag hij zichzelf daarnaast ook fictie-auteur noemen. hij  boeken in verschillende genres. We vroegen Auke naar het ontstaansproces van zijn nieuwste boek, of fictie schrijven al dan niet verschilt van non-fictie schrijven, en welke tips hij beginnende schrijvers zou meegeven.

Lees verder

Anne Eekhout: ‘Op een dag verbaas je jezelf.’

Tutor Anne Eekhout vertelt over haar schrijfgewoonten, welke tips ze zelf graag had gehad als beginnend schrijver en wat cursisten kunnen verwachten bij de cursus YA schrijven die ze begeleidt.

Lees verder

Ingrid de Vries: ‘Ik wilde veel te veel vertellen, volledig zijn.’

Ingrid de Vries vroeg in 2018 bij Editio een leesrapport aan om inzicht te krijgen in de sterke en zwakke kanten van haar manuscript; nu is haar roman Schijnvrucht uitgegeven door Ambo/Anthos. Ze vertelt over haar weg naar publicatie.

Lees verder

Erwin Hurenkamp won de Debutantenschrijfwedstrijd 2020-2021: ‘Voor mij ontstaat een tekst vanuit een spelletje.’

Erwin Hurenkamp won de 2020-2021 editie van de Debutantenschrijfwedstrijd: met zijn bijzondere poëzie 'Tendresse/Nederzettingen' wist hij de jury unaniem te overtuigen. We gaan ongetwijfeld meer horen van deze veelbelovende jonge schrijver, met wie we spraken over inspiratie, schrijfontwikkeling en uitdagingen voor beginnende schrijvers.

Lees verder