Rinske Hillen wint ANV Debutantenprijs 2018!

Rinske Hillen op het Debutantenbal

Rinske Hillen won afgelopen zondag de ANV Debutantenprijs. Zij stond samen met Arjan van Veelen en Patricia Jozef op de shortlist dit jaar. Uit het genomineerde werk van alle drie de auteurs was op het Editio Debutantenbal een fragment te horen. Rinske’s fragment kun je hieronder nog eens rustig beluisteren.

Terug naar de prijs. Dit is wat de jury te melden had over haar boek verhaal Houtrot:

“Onder de oppervlakte woekert het nodige, in Houtrot van Rinske Hillen. Duistere familiegeheimen, schuldgevoelens, een onvervulde kinderwens. maar ook: schimmel in de fundering van het familiare erfgoed, een monumentaal pand aan de Keizersgracht. Het ligt eigenaar Bram Wenksterman als een steen op de maag. Geld voor renovatie is er niet, althans, niet zonder geheime kamers te openen. In wisselend perspectief komen we te weten wat het daglicht niet zou kunnen verdragen, of toch.. maar is het te laat? Het antwoord laat zich raden wanneer dochter Amber concludeert: ‘daarom helpt verzwijgen niet, je weet het allang’. Voorspelbaar wordt Houtrot niettemin nergens, al is het maar door talloze sprankelende observaties die getuigen van authentiek schrijfplezier: ‘Hij had vastgezeten als een ingelopen stuk kauwgom’, ‘Tegenwoordig heet iedereen depressief, vroeger haalde je een washandje over je gezicht.’”

Rinske koesterde al enige tijd de amibitie om een roman te schrijven. ‘Toen ik 10 was wilde ik dat al, nu ben ik 40 en leek het me eindelijk weleens tijd.’ zei ze tegen Schrijven Online.

Fragment uit Houtrot:

Kim Saunier uit Houtrot, van Rinske Hillen.

Rinske Hillen – Arjen van Veelen en Patricia Jozef – ANV Debutantenprijs

Thema's / 4 april 2018

Debutantenbal 2018 – de foto’s

Thema's / 6 april 2018

Tutors tippen boeken over schrijven

Verdieping / 17 februari 2021