Maak je eigen boek in zine-vorm

Voor iedereen die tekst en beeld graag combineert, of de ambitie heeft om in een kort tijdsbestek een boek te schrijven: we helpen je graag op weg met het maken van je eigen zine. Een boek waar geen uitgever aan te pas hoeft te komen, waar je creatieve geest de volledige vrijheid gegeven wordt.

Mocht je nog niet bekend zijn met de term ‘zine’: een zine is een zelf uitgegeven, handgemaakt magazine, waarin tekst en beeld worden gecombineerd. Vaak worden de tijdschriften gedrukt via een fotokopieermachine, en in een kleine kring verspreid.

Stap 1:

Bedenk waar je een zine over wil maken: is er één onderwerp dat je al jaren fascineert? Ben je ergens heel boos over, en wil je er een politiek pamflet van maken? Heb je een heleboel losse gedichten die een bundel verdienen, of wil je een kortverhaal publiceren? Je kunt er voor kiezen om je enkel op tekst te focussen, of om er tevens beeld bij te betrekken. Tekeningen, collages, foto’s: alles mag! Mocht je eerst inspiratie op willen doen: volg de hashtags #zine of #zines op instagram, en kijk op het digitale publicatieplatform  issuu.com. De leukste inspiratiebron is misschien wel een fysieke variant; die vind je op etsy.com, of koop je rechtstreeks bij de maker zelf.

Stap 2:

Bepaal hoe je jouw zine wil gaan vormgeven: maak je een papieren variant, of wil je je boek digitaal publiceren? In het laatste geval is issuu.com een fijne uitkomst: zij bieden templates binnen hun website. Hier vind je templates voor het maken van een boek in Word en InDesign. Die komen ook van als je een papieren zine wil maken, in een grotere oplage dan één exemplaar. Nadat je tekst en beeld hebt ingescand, kun je ze in de template op de juiste pagina’s plaatsen. Als je ze vervolgens print, staat alles precies in de juiste volgorde.

Kies je voor papier, dan zul je ook keuzes moeten maken wat betreft het formaat en de bindingswijze. De snelste optie is misschien wel een zine dat gevouwen wordt uit één a4-tje: uitleg daarvoor vind je hier.  Een andere optie is zelf aan de slag gaan met naald en draad, als een heuse boekbinder. Mocht je dat teveel gedoe vinden, en wel graag een groter formaat zine willen maken: een ouderwetse nietmachine volstaat uiteraard ook.

Stap 3:

Aan de slag!  Pak die lijm, schaar, pennenset, en dat hoofd vol ideeën, en zet wat moois op papier.  Bedenk daarbij: alles mag, en je hoeft niet meteen de perfécte zine te maken.

Een video ter inspiratie (als schrijver kun je het beeld uiteraard vervangen door tekst – of samenwerken met een bevriende beeldmaker):