Magazine Schrijf, leer, inspireer

Door wie laat jij je tekst lezen?

Een leesrapport door een Editio-redacteur geeft je inzicht in je schrijfstijl, je verhaalstructuur, je personages, je plot, maar ook hoe je personages praten, hoe je de omgeving neerzet, en of de lezer mee kan komen in het verhaal dat je wil vertellen.

Lees verder

Tijdelijke actie: bring a friend en verdien 50 euro!

Bring a friend en verdien zelf 50 euro

Lees verder

Thomas Verbogt over de workshop Creatief schrijven: ‘Het gaat erom dat je jezelf de goede vragen stelt.’

Op zaterdag 2 april geeft Thomas Verbogt een workshop Creatief schrijven. Editio ging met hem in gesprek. Waar is hij zelf op dit mee bezig? Waar haalt hij zijn inspiratie uit? En natuurlijk: wat wil hij de deelnemers van de workshop meegeven?

Lees verder

Lees en kijk als een schrijver: boeken- en filmtips van Editio-tutors

De must-reads en -sees van Editio-tutors Anke Kranendonk, Eva Keuris en Ivo Victoria, inclusief tips die jou als schrijver verder kunnen helpen.

Lees verder

Schrijven is observeren

Anke Kranendonk is kinderboekenschrijver en tutor van Editio. Deze oefening van haar is interessant voor iedereen die voor kinderen een verhaal wil schrijven. Probeer het maar uit.

Lees verder

Aan de slag met poëzie

Sinterklaas is weer in het land, en dat betekent dat heel Nederland weer loopt te denken, wat voor gedicht ze iemand zullen schenken. Wil jij weten hoe poëzie echt werkt en een gedicht beter kan? Lees dan onze tips voor het lezen, schrijven en begrijpen van (goede) poëzie.

Lees verder

Cursist Naomi: “Uiteindelijk wil ik het verhaal in mijn hoofd zo mooi mogelijk op papier krijgen”

De zevende editie van de Debutantenschrijfwedstrijd is gestart. In het kader van deze wedstrijd vroegen wij cursist en schrijver Naomi van Veen over haar ervaring met het meedoen aan schrijfwedstrijden, het maken van beginnersfouten en het belang van een goede schrijfcoach.

Lees verder

Editio Schrijven #3 met Saar Ponsioen

Altijd al je teksten willen zien op het witte doek? In Editio-Schrijven TV van 13 oktber jl. heeft Saar Ponsioen ons meegenomen in het schrijfproces van haar debuutfilm 'Grijs is ook een kleur' en tips gegeven voor beginnende scenaristen. Kijk hier terug!

Lees verder

In gesprek met tutor Marnix de Bruyne

Op 28 oktober start de cursus Verhalende journalistiek, met Marnix de Bruyne als tutor. De cursus is bedoeld voor wie journalistieke verhalen wil schrijven met gebruik van romantechnieken. Onze redacteur sprak De Bruyne over de cursus, de rol van de verteller, waarheidsvinding in de journalistiek en over journalistiek in tijden van corona.

Lees verder

Daten met je personage: 99+ vragen om elkaar beter te leren kennen

Hemingway schreef ooit 'When writing a novel a writer should create living people; people not characters. A character is a caricature. ' Maar hoe doe je dat - een levend mens creëren? Om een overtuigend personage (of: levend mens) neer te zetten, is het belangrijk dat je hem of haar heel goed leert kennen. Je weet niet alleen hoe je personages eruitzien, maar begrijpt ook vanuit welke motivatie ze handelen, waar ze over dromen en welke geheimen ze meetorsen. Behandel ze als echte mensen, en je zult zien dat ze steeds levensechter overkomen. Om jullie een handje te helpen speurden we datingsites af, en verzamelden we vragen die je dichter bij de ander zouden moeten brengen. Stel je voor dat je personage tegenover je zit, en brand los. Verliefd worden is uiteraard geen vereiste, maar het kan geen kwaad om ze eens goed aan de tand te voelen.

Lees verder