Magazine Schrijf, leer, inspireer

Schrijfopdracht: de dorpsklok, de misthoorn, de tyrannosaurus

Schotel je brein een flinke dosis willekeur voor, en het zet chaos vanzelf om in patronen. Schrijver Ray Bradbury wist dat als geen ander. In zijn boek Zen and the art of writing (1990) schrijft hij: ‘I was beginning to see a pattern in the list, in these words that I had simply flung forth on paper, trusting my subconscious to give bread, as it were, to the birds. ' Het lijstje waar Bradbury hier aan refereert, is een van de vele lijstjes die hij in zijn leven op zal stellen - lijstjes zelfstandige naamwoorden, die naast elkaar, op papier, plotseling een verhaal doen ontspringen.

Lees verder

Schrijfopdracht: Babyschoentjes

Misschien ken je het citaat van Hemingway wel: 'For sale, baby shoes, never worn.' In maar zes woorden slaagde de grote schrijver erin om een potentieel hartverscheurend verhaal op te tekenen , waarbij de verbeeldingskracht van de lezer tevens een grote rol inneemt.  Het is de lengte van de tekst die het verhaal extra krachtig maakt - en laat dat een les zijn voor alle schrijvers: je hebt niet altijd een heel boekwerk nodig om een verhaal over te brengen, soms heb je namelijk aan één zin genoeg. Nederlands schrijver en cartoon

Lees verder

4 tips om – eindelijk – te beginnen aan je boek

Een nieuw jaar staat voor een nieuw begin. Een goed moment om te beginnen aan dat boek. Maar hoe doe je dat. Wij geven je vier bruikbare tips.

Lees verder

Schrijfopdracht: pratende kunst

Wil je een betere schrijver worden? Kijk verder dan je boekenkast lang is. Richt je op kunst, bijvoorbeeld. Deze schrijfopdracht gaat erover.

Lees verder

Schrijfopdracht: een goed begin

begin

Hoe begin je jouw verhaal? Deze opdracht maakt je bewust van de mogelijkheden, zodat je de beste optie voor jouw verhaal kunt kiezen.

Lees verder

Schrijfopdracht: goede voornemens

Nieuw jaar, nieuwe schrijfopdrachten. We trappen af me een opdracht die je helpt om je personage zo goed mogelijk te leren kennen.

Lees verder

Schrijfopdracht met beroemde film quote

Personages kunnen dezelfde dingen zeggen, die afhankelijk van de context van de scène, toch iets heel anders betekenen. Hier een schrijfopdracht waarin je veel dialoog kwijt kunt.

Lees verder

Een schrijfoefening voor elke dag

Hier weer een oefening om de schrijfspieren los te maken. Beschrijf een week lang elke dag in 50 woorden een ander personage. Het mag zijn hoe iemand eruit ziet. Hoe iemand praat. In steekwoorden. In mooie zinnen. Spreektaal. Stadhuistaal. Alles mag. Denk niet te lang na. Het is de bedoeling dat je hier niet meer dan 20 minuten per dag aan kwijt bent. 

Lees verder

Hoe neem je de lezer mee in het onderwerp?

Vrijwel iedere professional, krijgt wel eens het verzoek om een memo, notitie of advies te schrijven op zijn of haar vakgebied. Met de inhoudelijke kennis en expertise zit het meestal wel goed.

Lees verder

Schrijfopdracht: wie vertelt dit eigenlijk?

Schrijfopdracht over perspectief.

Lees verder