Schrijfopdracht: praat met je personage

Het is zaterdagochtend en de lentezon schijnt naar binnen. Je gaat met een kop koffie aan je bureau zitten en opent een tekstdocument. Vandaag ga je schrijven! Of dat was de bedoeling, maar het wil niet vlotten. Je slaagt er maar niet in om leven in je hoofdpersonage te blazen. Raak niet in paniek, dat overkomt iedere schrijver. Gelukkig bestaan er handige schrijfoefeningen die je kunnen helpen. Leer je personage beter kennen!

1

Anne Lamott herhaalt in Bird by bird: some instructions on writing and life steeds opnieuw hoe belangrijk het is om een hechte band te smeden met je hoofdpersonage. Nodig hem (of haar) bij je thuis uit. Stel je voor dat hij bij je op visite komt. Hoe loopt hij naar binnen? Wat zegt zijn lichaamstaal? Hoe klinkt zijn stem? Waarover praten jullie? Waarmee worstelt hij? Voor je het weet zit je uren met hem te kletsen. Je leert hem steeds beter kennen. En plots lukt het stukken beter om je hoofdpersonage levensecht voor de dag te laten komen in je verhaal.

2

Een bekende methode om je romanpersonage meer diepte te geven, is het gebruik van de Questionnaire van Proust: een vragenlijst die de Franse schrijver zelf meermaals in zijn leven heeft ingevuld en die door het Amerikaanse blad Vanity Fair jarenlang aan internationale beroemdheden werd voorgelegd. Plan dus een diepte-interview met jouw hoofdpersonage. Vuur de hele vragenlijst op hem af en laat hem alle vragen zo gedetailleerd mogelijk beantwoorden. Je zult merken dat je heel wat inzicht krijgt: in zijn leven, dromen, gedachten, wensen en angsten. Je vindt een voorbeeld van de vragenlijst hier.

 

Veel succes!

Schrijftip Pauline Slot: Lezen en schrijven

Verdieping / 9 juni 2016

Schrijftip Wim de Jong: Stel vragen

Verdieping / 27 juni 2016

Begin met iets kleins

Verdieping / 6 januari 2018