Schrijfplek van Emma Curvers

“Hád ik maar een toverformule”

Emma Curvers is columnist bij Uitkrant Amsterdam en hoofdredacteur van Cineville. Ze debuteerde in 2014 met Iedereen kan schilderen en werkt momenteel aan haar tweede boek.

Meer over schrijfplekken in Editio, Over schrijven, schrijvers en hun rituelen. 

Emma Curvers

‘Ik vind het moeilijk iets over een schrijfritueel te zeggen want dan lijkt het alsof er een soort toverformule is die voor mij altijd werkt – wás dat maar zo. Het is juist verstrooid, het gebeurt onder de douche en in bed en uiteindelijk is het enige dat ik kan doen gaan zitten met een pot thee en de laptop en hopen dat er iets goeds uitkomt.
Ik gebruik de laatste tijd ter bevordering van mijn concentratie wel ‘concentration music’ van Youtube. Allemaal van die klankschalen en kabbelende beekjes, ik kan ’t aanraden.’

Op Folia.nl schreef ze 10 regels voor het schrijven van een goede column: 1. Lijstjes zijn lui; 2. Mensen zijn dol op lijstjes; 3. Decoreer niet (tenzij het verfraait, natuurlijk) en 4. Wees altijd jezelf, tenzij 5. Iemand anders je beter lijkt. 6. Durf persoonlijk te zijn maar 7. Val ons niet lastig met jezelf. 8. Onthoud je van schuttingtaal behalve als krachttaal je punt bijzet en 9. Show don’t tell, maar 10. Vertel absoluut wat onzichtbaar is. Het enige wat vaststaat is dat je nooit ofte nimmer een column mag schrijven over je zoektocht naar een onderwerp.

Lees meer over schrijfplekken in tijdschrift Editio, Over schrijven, schrijvers en hun rituelen.