Schrijfopdracht: goede voornemens

Als fictieschrijver wil je jouw hoofdpersonage zo goed mogelijk leren kennen. Het is belangrijk dat je snapt waarom je personage dingen doet en zegt op de manier waarop die dat doet. Dat maakt je verhaal geloofwaardig. Sommige schrijvers doen zelfs aan method acting, een techniek uit de filmwereld waarbij een acteur zich dusdanig vereenzelvigt met zijn rol dat die onderdeel wordt van zijn eigen leven.


 

We hebben een schrijfopdracht ontwikkeld waarbij je niet drastisch hoeft te veranderen van levensstijl, maar wel je personage veel beter leert kennen.

Neem je personage in gedachten. Maak een lijst van goede voornemens die voor hem of haar typerend zijn. Maak je er niet te makkelijk van af: stoppen met roken en een maand niet drinken zijn niet ontzettend speciaal. Zorg dat je een lijst schrijft die jouw  personage typeert.

Gedaan? Dan is het nu een maand later. Schrijf in maximaal 200 woorden een vervolg op de lijst met voornemens. Waarom zijn bepaalde dingen wel of niet gelukt? En wat doet dat met je personage?

Schrijfopdracht: Daar zit muziek in!

Zelf aan de slag / 26 mei 2017

Een must-read volgens Manon Uphoff

Verdieping / 30 maart 2018

De geheimen van het dichten

Verdieping / 11 februari 2015