9 podcasts voor schrijfliefhebbers

Niets zo fijn als door een herfstlandschap lopen met een podcast in je oren – over schrijven, welteverstaan. We maakten een lijst met 9 podcasts die je verder op weg kunnen helpen in je schrijfproces.

 

 

  1. Start with this

Deze podcast is helemaal gericht op het creatieve (schrijf)proces, gemaakt om je hersenen vol te laten stromen met nieuwe ideeën. Ideaal voor als je zelf even vastzit in je schrijven, en een extra dosis schrijfenergie kunt gebruiken. Iedere aflevering eindigt met een opdracht, bijvoorbeeld ‘Write a 200-400 word story about a chase. Your last line is a cliffhanger, a tease for the next part of this chase. Use only active voice and present tense. ‘

 

 

2.  El Tarangu

Iedereen die nog niet naar deze podcast luisterde, kunnen we van harte aanbevelen dat binnenkort te doen. El Tarangu is een zesdelige podcast reeks waarin AudioCollectief SCHIK op zoek gaat naar een man die eigenlijk in zijn graf hoorde te liggen. Langs Noord-Spaanse bergflanken en Vlaamse wielercafés komen ze terecht in een wereld van oude helden, onbetrouwbare bronnen en gestoorde geesten. Het is geen podcast over schrijven, maar elke schrijver kan volgens ons iets leren van de wijze waarop storytelling in deze podcast is ingezet – en de luisteraar daarmee volledig in zijn greep houdt. Dat geldt overigens ook voor de podcast die de vrouwen van  SCHIK eerder al produceerden: Bob.

 

3. The New Yorker Fiction Podcast

Een klassieker onder de literaire podcasts, kun je deze misschien wel noemen. Iedere maand kiest een schrijver zijn of haar favoriete verhaal uit het archief van The New Yorker, en leest dat voor. Er werd tot nu toe werk voorgelezen van en door Murakami, Joy Williams, Orhan Pamuk, Paul Beatty, Rachel Kushner e.a. Voor iedereen die de behoefte heeft om voorgelezen te worden, en het werk van nieuwe schrijvers te leren kennen.

 

 

4. ondercast

Deze podcast loopt inmiddels niet meer, maar is gelukkig nog wel te beluisteren in de archieven van je podcast-app. Van 2014 tot en met 2018 maakte Dennis Gaens ondercast, de luisterboekvariant van een literaire tijdschrift. Met interviews, reportages, voordrachten, boekentips, hoorspelen en heel veel meer. Tegenwoordig maakt hij Dit is: de podcast over wat dan ook. 

 

5. Poetry Magazine

Voor alle liefhebbers van poëzie. Deze podcast wordt gemaakt door de redacteuren van het blad Poetry Magazine (ook een aanrader!), dat maandelijks nieuwe (en oude) dichters in de spotlight zet. In de podcast wordt poëzie voorgedragen, en gaat men het gesprek aan met dichters en critici.

 

 

6. Boeken FM

In de podcast Boeken FM vertellen dichter en recensent Ellen Deckwitz, schrijver en recensent Joost de Vries en boekhandelaar Bob Kappen welk boek je moet lezen. Om beurten dragen zij een boek aan  —  actueel, relevant of gewoon ijzersterk.

 

7. Writing Excuses

De podcastafleveringen van Writing Excuses duren een overzichtelijke 15 minuten. Kort genoeg om op een fietstocht of in je lunchpauze te luisteren, en met als doel om van luisteraars betere schrijvers te maken. In elke aflevering wordt een schrijf-gerelateerd onderwerp aan de kaak gesteld: van schrijven met deadlines, samenwerkingen met andere auteurs, het beschrijven van dingen die je oncomfortabel maken, tot kinderboeken en het maken van series.

 

8. Kopstuk

Rutger Lemm en Kyra Bououargane gaan afwisselend in gesprek met iemand die ze bewonderen, en van wie ze iets hopen te leren. Losse, troostende mentorgesprekken met ruimte voor ongein. Schrijvers die ze interviewden zijn o.a. Nana Kwame Adjei-Brenyah, Coco Schrijber, Ariel Levy en Arnon Grunberg.

 

9. Helping Writers become Authors

Deze podcast is niet alleen gericht op de technische kant van het schrijfproces (hoe zet je een geloofwaardig personage neer, en hoe schrijf je een goed plot?), maar ook alles daaromheen, bijvoorbeeld: hoe zorg je ervoor dat je werk wordt gepubliceerd? En hoe zet je je over de angst heen om een ander je werk te laten lezen?

 

 


Heb je na al dit luisteren zin om zelf aan de slag te gaan? Dan hebben we goed nieuws: vanaf 1 november gaat De Debutantenschrijfwedstrijd weer van start, waarmee je kans maakt om te debuteren als auteur!

Mocht je van tevoren extra tips kunnen gebruiken: in de cursus Schrijfwedstrijd Voorbereiden voorzien professionele redacteuren jouw stuk van persoonlijke feedback.