Mijn eerste schrijfweek bij Editio

Deze week zijn de eerste online cursussen bij Editio van start gegaan. Wij vroegen een van de deelnemers hoe de eerste week bevallen is. Cursiste Grietje Suijkerbuijk doet mee aan de cursus Fictie I. Zes weken lang wordt ze begeleid door tutor Anja Sicking. Door middel van verschillende online schrijfopdrachten worden de cursisten uitgedaagd om na te denken over schrijfstijlen, woordkeuzes en verhaallijnen. Hoe ontwikkel je een personage? Hoe beschrijf je de ruimte waar het verhaal zich afspeelt? Hoe neem je de lezer mee in je verhaal? Na zes weken hebben alle cursisten het begin van hun eigen verhaal op papier staan.

”De eerste week ging eigenlijk best wel goed. Ik vond het spannend om te beginnen omdat ik niet goed wist wat ik kon verwachten. Mijn tutor Anja Sicking geeft goede tips en wijst me op dingen waar ik zelf nog niet echt over nagedacht had.

Tijdens deze eerste week zijn we begonnen met het beschrijven en uitwerken van een personage in 100 woorden. Dat vond ik best lastig. Je moet echt op zoek gaan naar bepaalde woorden om je fantasie aan de lezer over te brengen. De eerste week was gelukkig rustig opgebouwd en daardoor hadden we alle tijd om goed na te denken over de eerste opdracht en een beetje te wennen aan de manier van werken.

De leeromgeving is fijn om in te werken. Alles spreekt voor zich en je hoeft geen computerexpert te zijn om te begrijpen hoe het werkt. Het is niet alleen makkelijk om contact te hebben met je tutor, ook mijn medecursisten zijn goed te bereiken.  We kunnen elkaars werk ook zien en beoordelen en dat werkt stimulerend. Zo krijg je naast de feedback van je tutor ook tips of vragen van je medecursisten. Ook al heb ik deze mensen nog nooit ontmoet, toch is het leuk om met z’n allen mee te doen aan deze cursus.

Een online cursus is echt ideaal! Ik kan mijn eigen tijd indelen en de opdrachten maken wanneer ik maar wil. Zo heb ik de eerste lesstof lekker op de bank gelezen met mijn laptop op schoot en dit weekend onder het genot van het zonnetje mijn personage beschreven. Als je even geen zin meer hebt sla je het werk op en ga weer even wat anders doen.

Aan het einde van de cursus denk ik dat ik me een stuk bewuster ben mijn eigen schrijfstijl. Of je nu graag een roman wil schrijven of niet, ik denk dat het nooit kwaad kan om het schrijven van teksten goed onder de knie te hebben. Tijdens mijn studie Communicatie ben ik al veel bezig geweest met het beoordelen van teksten, maar zelf schrijven is toch weer iets heel anders. Ik vind het leuk om dit te oefenen en te verbeteren. Het bleek toch nog best wel even wennen te zijn, maar door de wekelijkse oefeningen en de feedback van mijn tutor zal het hopelijk steeds beter gaan. Ik ben benieuwd wat voor verhaal ik over 5 weken op papier heb staan.”