De winnaar van de ECI Debutantenprijs is Alec van der Horst!

Zaterdag was het zover. Het debutantenbal 2016 . Het boekenbal voor de pre-debuterende schrijvers. Er waren 10 genomineerden uit de debutantenschrijfwedstrijd gekomen. Beoordeeld door een zware jury bestaande uit Arjen Fortuin (NRC), Thomas Verbogt (Editio), Auke Kok (Editio), Daphne de Heer (SLAA), Ellen Deckwitz (NRC Next) en Shira Keller (debutant met de roman M).

Het debutantenbal in DeBalie was meer dan uitverkocht. In de foyer, voorafgaand aan het bal, ontving Editio de genomineerden. Twee van hen waren uit respectievelijk Spanje en Frankrijk hierheen gekomen om de avond mee te maken.

Het programma zat geweldig in elkaar. Connie Palmen vertelde ondermeer dat zij ook ooit aan een ECI schrijfwedstrijd had meegedaan die zij had verloren. Ernest van der Kwast, oprichter van schrijfwedstrijd Write Now, meldde dat hij de eerste keer onder een pseudoniem zijn eigen wedstrijd had gewonnen. Ondertussen konden bezoekers een pagina van hun manuscript  laten beoordelen door een jury bestaande  uit Marnix de Bruyne (Editio), Anja Sicking (Editio) en Arjen Fortuin. In de andere zaal vertelden  schrijvers van  EL Hizrja (centrum voor Arabische kunst en literatuur) hoe het hen verging om te schrijven terwijl dat niet gewaardeerd werd in hun eigen familie.

Daarna kwamen er een aantal debutanten met hun redacteur op het podium waaronder Suzanne Holtzer (hoofdredacteur van de Bezige Bij) en de Belgische debutant Frederik Willem Daem. (verhalenbundel Zelfs de Vogels vallen).  Daem legde uit hoe hij na een gesprek met Suzanne Holtzer en vele omzwervingen daarna en gesprekken met andere uitgevers toch als bijna vanzelf bij de Bij terecht kwam.

En iedereen verzamelde zich in de Grote zaal voor de prijsuitreiking van de ECI debutantenprijs. Josja Zijlstra verscheen op het podium en nodigde allereerst de publiekswinnaar Rudy Hafkenscheid uit om de publieksprijs in ontvangst te nemen. Rudy was nerveus voor dit moment en was blij dat hij zijn gedicht ‘Hart’ niet hoefde voor te dragen. Daarna werd het stil en werd het woord gegeven aan Daphne de Heer om het juryrapport toe te lichten. Zoals het hoort was het geen gemakkelijke keuze, maar er was een winnaar. De winnaar van de ECI Debutantenprijs 2016 werd Alec van der Horst met zijn verhaal IJS. De vertelling van Alec werd vergeleken met een moderne versie van de verhalen van Marcellus Emants (naturalisme) : ‘een strakke vertelling, waarin de lezer met vaste hand naar het onvermijdelijk tragische eind wordt geleid’. Alec was niet voor niets overgekomen uit Parijs. Zijn verhaal staat in het nieuwe Editio magazine en in maart komt hij naar Nederland voor het Boekenbal op uitnodiging van het CPNB en voor een gesprek met Editio over begeleiding en vertegenwoordiging. Een mooie avond, die swingend werd afgesloten door de band Den Tex.