Editio kijkt uit naar… (20 feb- 5 mrt)

 

Iedere twee weken selecteert Editio de leukste literaire evenementen uit Nederland en Vlaanderen. Een mix van fictie, non-fictie en journalistiek.

 

 

 

05-22 feb: Saint Amour, Vlaams-Nederlands literair festival
Verschillende locaties in Vlaanderen
Tickets vanaf €12,-

Dat schrijvers maar niet uitgeschreven raken over de liefde, zullen de toeschouwers van Saint Amour aan den lijve mogen ondervinden: ontroering, vapeurs, plaatsvervangende jaloezie, verliefdheid en onverdroten wellust zullen hun deel zijn. Leg alvast maar een handdoek klaar op die fluwelen schouwburgzitjes.
Aan het vooralsnog niet te canoniseren fornuis van de Liefde staan o.a. Andy Fierens, Dominique De Groen, Ish Ait Hamou, Fleur Pierets, Gaea Schoeters, Roderik Six, Jeroen Theunissen en Dimitri Verhulst. 

 

 

Vanaf 11 februari, maandelijks:  Van Oorschot Schrijversdiners
De Roode Bioscoop | Amsterdam
€45,- | passe-partout €450 (11 keer diner en een verrassingspakket van 5 boeken)

In 2020 bestaat Uitgeverij Van Oorschot 75 jaar. Om dat te vieren organiseert de uitgeverij een reeks diners met schrijvers. U dineert in de prettige omgeving van de Roode Bioscoop in Amsterdam en tussen de gangen door spreken schrijvers of vrienden van Van Oorschot over hun metier. Van Rusland tot Japan, van poëzie tot Casanova. Saskia Meijs (altviool) en Marko Bonarius (contrabas) verzorgen steeds een muzikale omlijsting op maat.

 

 

20 februari: Literair Café met Marieke Lucas Rijneveld
Cultuurhuis De Eendracht | Gemert | 20:00
€9,-

Voor al onze Brabantse schrijvers: op 20 februari is Marieke Lucas Rijneveld te gast in het Literair Café  van Gemert.

Rijneveld (1991) won de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs 2014 en het C.C.S. Crone-stipendium 2015. In 2015 verscheen haar dichtdebuut Kalfsvlies. Door de Volkskrant werd zij uitgeroepen tot literair talent van 2016. Rijneveld won met Kalfsvlies de C. Buddingh’-prijs 2016 voor het beste poëziedebuut van het jaar. In 2018 verscheen de roman De avond is ongemak, die zich afspeelt in een gereformeerd boerengezin met vier kinderen. Een gezin dat wordt ontwricht door de dood van oudste zoon Matthies, die gaat schaatsen en niet meer terugkomt.

 

 

tot 1 april: Write Now!

Schrijf je proza of poëzie? Pen je stapels scenario’s neer? Is spoken word jouw ding of ben je juist thuis in het schrijven van rap- of songteksten?
Doe dan mee aan Write Now!, dé wedstrijd voor jong schrijftalent.

Jouw tekst is een ticket voor een gratis schrijfworkshop en de prijsuitreiking in je regio. Stuur in vóór 1 april via writenow.nu en maak kans op boekenbonnen, optredens, publicaties, deelname aan de Lage Landen Schrijfweek, een MacBook en de lancering van je schrijfcarrière!

 

 

 

 

22 februari: Jesse Ball te gast
De Utrechtse Boekenbar | Utrecht | 19:00
Toegang is gratis. Meld je wel eventjes aan door te laten weten dat je komt (digitaal of in de winkel). 

De Amerikaanse schrijver Jesse Ball komt naar Nederland! Ball (1978) is schrijver en doceert creative writing aan de gerenommeerde School of the Art Institute of Chicago. Hij is uitgeroepen tot Granta Best Young American Novelist 2017.

Op deze avond vertelt hij over zijn nieuwste boek Het duikersspel (Uitgeverij Querido). Een angstaanjagende dystopische roman over een samenleving waar geen gelijkheid en rechtvaardigheid meer geldt.
Eerder schreef Ball onder meer de roman Census. Hierin krijgt een weduwnaar te horen dat hij niet lang meer te leven heeft en besluit een laatste reis te maken. Hij geeft zich op als volksteller en gaat op pad, vergezeld van zijn zoon, die het syndroom van Down heeft.

 

 

24 februari: SamenLezen
Kunstencentrum Vooruit | Gent
Toegang gratis

Zin om een sterk verhaal te lezen en een mooi gedicht te horen? Om samen met anderen te praten over de tekst? Goed nieuws voor jou dan, want met SamenLezen willen Vooruit en Vormingplus Gent-Eeklo leesplezier aanwakkeren. Omdat mooie verhalen deugd doen. Omdat gedachten en gevoelens van personages je aan je eigen leven doen denken. Omdat gedichten emoties zo goed onder woorden brengen. En omdat samen lezen en erover praten je bij andere mensen brengt. Helemaal gratis, met koffie of thee en wat lekkers erbij, er is geen voorbereiding nodig. Iedereen welkom!

 

 

28 februari: Sandro Veronesi bij Boek & Meester
Worm | Rotterdam | 20:00
Vanaf €6,-

Eind februari verschijnt de nieuwe roman van de Italiaanse schrijver Sandro Veronesi, De kolibrie. Een vertelling over een leven met verlies en pijn. Over een man die net als een kolibrie, in staat is om schijnbaar bewegingsloos in de lucht te blijven hangen.

Werk van Veronesi werd bekroond met de prestigieuze Premio Strega en de Europese Literatuurprijs. Vorig jaar verscheen zijn pamflet Blaffende honden, een pamflet tegen het inhumane havens-dichtbeleid van vice-premier Matteo Salvini. Ernest van der Kwast spreekt met Veronesi over zijn schrijverschap, Italië, en de pen als wapen.