Editio Schrijven #3 met Saar Ponsioen

Altijd al je teksten willen zien op het witte doek? In Editio-Schrijven TV van 13 oktober jl. heeft Saar Ponsioen ons meegenomen in het schrijfproces van haar debuutfilm ‘Grijs is ook een kleur’ en tips gegeven voor beginnende scenaristen. Kijk hier terug!

 

Hoe ga je om met zware onderwerpen?

“Een film leent zich bijzonder goed voor magische uitstapjes in beeld. Voor een zwaar onderwerp als Grijs is ook en kleur is het goed om er iets luchtigs aan toe te voegen. Er moest iets van comic relief in zitten, zodat het emotioneel niet te zwaar werd. Voor de kijkers maar ook voor de hoofdpersoon, de 11-jarige Cato.” De magische verhalen van Etgar Keret waren een inspiratiebron voor de film.

Hoe komt een filmidee tot stand?

‘Een idee voor een film kan van alle kanten komen,’ aldus Saar. Van de scenarist, maar ook van de producent, de regisseur,  en zelfs van de cameraman/vrouw en de acteurs. Waar je bron begint te stromen, daar moet je als scenarioschrijver op inhaken.’

Tips van Saar

‘Je moet op je bek durven gaan. Falen is menselijk en een belangrijk leerproces. Ook moet je meerwaarde hechten aan feedback, zowel op professioneel als persoonlijk gebied. Mensen uit je persoonlijke kringen kennen jou goed en kunnen herkennen wat er vanuit jou als persoon in het script zit. Professionals kunnen weer heel goed technisch naar je script kijken. Ik kijk zelf heel veel films en tv-series en let dan vooral op het script. Geloofwaardigheid is heel belangrijk bij een script: Past de toon van- en de dialoog zelf bij de personages?

De kijk- en leestips:
– On Body and Soul (2017, Ildikó Enyedi)
– Girls (2012, Lena Dunham)
– Manchester by the Sea (2016, Kenneth Lonergan)
– As It Is In Heaven (2004, Kay Pollak)
– Based On A True Story (2004, Etgar Keret, documentaire)
– Etgar Keret (2020): Mijn konijn van vaderskant, Uitgeverij Podium.

Kijk hieronder Editio Schrijven #3 ‘Hoe schrijf je een scenario?’ terug.

 

saar-ponsioen

Saar Ponsioen: ‘Uiteindelijk wil je het verhaal vertellen dat diep van binnen brandt’

Verdieping / 23 juli 2020

Genomineerde schrijvers aan het woord

Verdieping / 4 februari 2016

In gesprek met Annika van Veen

Verdieping / 22 oktober 2020