Films over bekende schrijvers

Verfilmde boeken zijn er genoeg. Dat geldt ook voor films over gefingeerde schrijvers. Boeken, schrijven en films horen onlosmakelijk bij elkaar. Deze keer een overzicht van films over het leven van bekende, echte schrijvers.

  • Black Butterflies: een film over het leven van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. De film laat het levensverhaal van Ingrid zien. Haar moeizame relatie met haar vader, haar dochter en de mannen van wie ze houdt. Het is de tijd van de apartheid, maar Ingrid schrijft juist gedichten tegen de apartheid. In de film wordt duidelijk dat ze depressief is en hiervoor wordt ze ook opgenomen.
  • Howl: over de Amerikaanse dichter Allen Ginsberg. De film speelt zich af in de Verenigde Staten in 1957. Ginsberg is een jonge dichter die zichzelf ontdekt. Hij begint het met schrijven van gedichten. Het gedicht ‘Howl’ roept na publicatie heftige reacties op in conservatief Amerika. Ginsberg probeert taboe’s te doorbreken, maar na het gedicht volgt zelfs een rechtzaak.
  • Shakespeare in Love: een film over William Shakespeare. Shakespeare heeft gebrek aan inspiratie. Hij schrijft een komedie en ene Thomas Kent meldt zich voor de rol van Romeo. Kent blijkt geen man te zijn, maar Viola de Lesseps, een jonge dame die graag toneel wil spelen. In deze tijd waren vrouwen op het toneel nog verboden. Shakespeare wordt verliefd op Viola en er ontstaat een verboden liefde. Dit verhaal is de inspiratie voor een nieuw verhaal, Romeo en Julia.
  • Capote: een film over de Amerikaanse auteur Truman Capote. Deze film is gebaseerd op het waargebeurde boek ‘In Cold Blood’. Truman Capote reist met zijn vriendin en collegaschrijfster Harper Lee af naar Kansas. Hij wil meer weten over een familiemoord en gaat hier op zoek naar meer informatie. In Kansas raakt hij bevriend met Perry Smith die één van de moordenaars blijkt te zijn.
  • Mrs. Parker and the Vicious Circle: over het leven van de Amerikaanse schrijfster en dichter Dorothy Parker. Ze werd beroemd om haar korte, venijnig humoristische gedichten. Thema’s die steeds weer opduiken zijn het stuklopen van (haar) relaties, haar verbitterde visie op romantiek en de aantrekkingskracht van zelfmoord door de zinloosheid van het bestaan. Parker ondernam een aantal zelfmoordpogingen, maar stierf ten slotte op haar 73e jaar aan een hartaanval.
  • Miss Potter: over het leven van kinderboekenschrijfster Beatrix Potter. Potter begint als schrijfster en vindt een uitgeverij waar ze wellicht haar eerste boek uit kan geven. Norman, een van de uitgevers, en zij gaan samen aan de slag en er ontstaan gevoelens tussen de twee. Beatrix’ rijke familie staat niet achter deze relatie.
  • Becoming Jane: gebaseerd op het leven van de Britse schrijfster Jane Austen. Ook haar kortstondige relatie met Thomas Langlois Lefroy komt aan bod. De relatie tussen Austen en Lefroy is nooit echt bewezen, maar de rest van de film is gebaseerd op ware gebeurtenissen uit het leven van Austen.

Welke films over bekende schrijvers horen volgens jou nog meer in dit rijtje thuis? Laat het ons weten via Facebook of Twitter!