Handige schrijf-apps

De handigste apps van dit moment, om schrijven en lezen makkelijker te maken, op een rijtje:

Writer Pro

De Writer Pro is de opvolger van het succesvolle Writer en helpt je bij het redigeren, controleren en verbeteren van je verhaal. In vier stappen, thoughts – write – edit – read, werk je naar een eindresultaat toe. Het hoofddoel van de app is om schrijvers geconcentreerd te houden bij het schrijfproces. Dit door een simpel maar mooi design, geen afleidingen, en handige functies die je tips geven over het herschrijven van een alinea of drie regels van je verhaal uitlichten zodat daar je focus naar toe gaat. Het herschrijven van je tekst wordt ook ondersteund door functies die je onder andere laten zien of je een bepaald woord heel vaak gebruikt.

Prijs: € 17,99

Lees dit boek

Lees dit boek is een universele applicatie voor de iPhone, iPad en iPod touch. De app toont een visueel overzicht van 24 nieuwe Nederlandse boeken. De lijst wordt elke week met 4 boeken ververst en laat je fragmenten ervan in alle rust lezen. De boeken in het overzicht worden geselecteerd door redacteuren van 21 uitgeverijen in Nederland en België. In het beginscherm van de app zie je alle boekcovers staan. Als je erover heen veegt zie je een boek als het ware omdraaien, naar een citaat en een foto van de auteur. Druk erop en je ziet een beschrijving van het boek, een koop-knop en een lees fragment-knop. Bij elk boek vertelt een uitgever of redacteur waarom hij of zij dit boek wilde uitgeven.

Prijs: gratis.

Great words

De nieuwe versie van de app Great Words werd in december 2013 uitgebracht en is te gebruiken als een handig geheugensteuntje voor nieuwe woorden en intrigerende synoniemen die je tegenkomt. Great Words helpt je bij het vinden van de definitie van het woord en slaat het voor je op zodat je vernieuwde woorden kan toevoegen aan je vocabulaire. Daarnaast kan je woorden ook oefenen dankzij een quizfunctie die de woorden uit je lijst één voor één toont en vervolgens de definitie geeft nadat je het scherm lang ingedrukt houdt. Let op! Het is de bedoeling dat je woorden toevoegt er is niet al een voorselectie van woorden in de app te vinden. Helaas is Great Words tot nu toe alleen nog maar verkrijgbaar in het Engels op een Nederlandse versie zullen we nog even moeten wachten.

Prijs: € 1,79

DeBoekensalon.nl

Alle informatie over een boek direct bij de hand, inclusief recensie? Dit kan met deBoekensalon.nl app voor je iPhone. Scan de barcode of zoek op auteur, titel of ISBN. Waar je maar wilt. Haal de informatie op en leg het boek vast in je favorietenlijstje. Handige geheugensteun in bibliotheek of boekhandel. Of laat je vrienden weten dat je dit wel een heel mooi verjaardagscadeautje vindt. Want je kan de titel mailen, mms’en óf doorplaatsen op je account bij Facebook, Hyves of Twitter.

Prijs: gratis.

Pikas

Het feuilleton, een roman in fragmenten zoals die in al lang vervlogen tijden in krant of tijdschrift stond, wordt nieuw leven ingeblazen met Pikas. De app (uitgebracht voor iOS en Android) bevat verhalen die je in maximaal twintig minuten verslindt, als de trein weer eens vertraging heeft of je kroegmaat de weg niet kan vinden. Elk verhaal telt minstens drie en maximaal acht personages en elk hoofdstuk kent drie verschillende eindes: de lezers bepalen via een stemming hoe elk verhaal verder gaat en uiteindelijk afloopt. Iedereen kan een Pikas schrijven, mits die door de ballotage komt. Die taak is in handen van een lezerspanel. Er is een online schrijftool om auteurs te helpen een verhaal te scheppen dat in het format van Pikas past. Voor elk hoofdstuk dat wordt verkocht krijgt de auteur de helft van de opbrengst.

Prijs: het eerste hoofdstuk mag gratis worden gelezen, nieuwe afleveringen kosten 0,89 euro per stuk