Jouw plot

Zonder plot geen verhaal. Je plot is het geraamte waar alle gebeurtenissen aan worden opgehangen. Maar wat als je niet helemaal weet welke kant je op wil met je plot? Wij helpen je een handje door de 3 meest gebruikte plots op een rij te zetten.

1.       De liefde.

Een liefdesverhaal doet het altijd goed en kan alle kanten op gaan. In het plot worden veel emoties beschreven en komt de hoofdpersoon vaak voor lastige keuzes te staan wat betreft zijn gevoelens. Het einde van het verhaal geeft een uitkomst wat betreft deze gevoelens. Je kunt een verhaal schrijven dat gaat over de zoektocht naar liefde, hoe liefde zich kan ontwikkelen of over liefde kwijtraken. De liefde is een onuitputtelijke bron voor verhalen.

2.       Een avontuur.

Het klinkt misschien wat kinderlijk, maar een avontuur is een goed geraamte voor een verhaal. In dit soort verhalen komen meestal een held en een antiheld voor. Het avontuur kan over iemand gaan die een totaal nieuwe richting in zijn leven aangaat of over iemand die een zoektocht voltooit. Een avontuurlijk verhaal bevat veel elementen van spanning en raadsels.

3.       Een metamorfose.

Wanneer het plot van je verhaal een metamorfose is, wordt een grote verandering van een hoofdpersoon besproken. De beginsituatie, het proces en de eindsituatie spelen een grote rol in je verhaal. De nadruk ligt bij metamorfoses op het proces van verandering en de factoren die daarbij een rol spelen.

Het plot hoeft niet altijd duidelijk zichtbaar te zijn voor de lezer, maar als schrijver is het handig om van tevoren bepaalde plotpoints al vast te hebben liggen. Je plot kan een leidraad zijn wanneer je vastloopt en het zorgt ervoor dat je niet te veel afdwaalt.