Literair Rome: de stad van Cicero, Augustus en… John Keats

In september kun je met Editio mee op masterclass naar Rome. De hoofdstad van Italië kende in de oudheid haar literaire bloeiperiode met schrijvers als Cicero, Vergilius, Horatius en Ovidius. Tot op de dag van vandaag is het een inspirerende stad waar veel over wordt geschreven en gefantaseerd. Dankzij dit lijstje raak jij helemaal in de ban van de stad van het Forum Romanum, het Pantheon en de Trevifontein.

De zeven levens van Rome – Robert Hughes

Wie zich wil onderdompelen in de inspirerende culturele geschiedenis van Rome, doet er goed aan De zeven levens van Rome. Een cultuurgeschiedenis van de Eeuwige Stad te lezen. Kunstcriticus Robert Hughes verhaalt op meesterlijke wijze maar liefst 27 eeuwen Romeinse geschiedenis. Een boek dat zowel draait om verleden en heden als om politiek en religie, en waarin kunst en architectuur een hoofdrol spelen. Een must-read voor de reiziger die graag meer wil weten dan wat in de gemiddelde reisgids te vinden is.

Augustus – John Williams

Dat John Williams een geboren verteller is, wist je al na het lezen van Stoner en Butcher’s Crossing. De titel van zijn derde roman verraadt meteen om wie het draait: Augustus, de stichter van het Romeinse rijk. Vanaf de moord op Julius Caesar tot aan de laatste dagen van het keizerrijk wordt het leven van Augustus door Williams beschreven in de vorm van brieven, dagboekaantekeningen, memoires en reisverslagen van historische figuren als Marcus Antonius, de dichter Cicero en Augustus’ dochter Julia. Het maakt van Augustus naast een groots historisch ook een ontzettend menselijk figuur.

John Keats en Percy Bysshe Shelley

Aan de voet van de Spaanse Trappen in Rome staat het Keats-Shelley House, een openbaar literatuurmuseum rond de romantische Engelse dichters John Keats en Percy Bysshe Shelley. In 1820 verruilden ze Groot-Brittanië voorgoed voor Rome, waar ze zich met hun romantische ingesteldheid – met de nadruk op emotie, instinct, verbeeldingskracht en natuur – helemaal thuis voelden. In het Keats-Shelley House kom je meer te weten over het leven van de twee meest gevierde schrijvers van de Romantiek, maar onder andere ook over Lord Byron, Mary Shelley, Robert Browning, William Wordsworth en Oscar Wilde.

Je leeft maar 1 keer – Fausto Brizzi

Het hoeft niet altijd allemaal om de geschiedenis en cultuur van Rome te draaien. Een luchtig verhaal dat leest als een trein is eveneens een ideale reisgenoot. Je leeft maar 1 keer draait rond de advocaat Diego die tijdens zijn midlifecrisis besluit anderen te gaan helpen. Dat loopt niet van een leien dakje, maar leidt wel tot verrassende situaties in de straten van Rome. Fausto Brizzi is naast romanschrijver ook bedenker van tv-films in het genre van de romantische komedie. Van zijn debuutroman Honderd gelukkige dagen werden de rechten aan 21 landen verkocht en ook Je leeft maar 1 keer valt bij z’n lezers in de smaak.

Veel leesplezier en een prettig reis!

Masterclass 2017 Italië: interview met Bernard van Storygardenz

Thema's / 15 maart 2017

Column: Schrijven in Frankrijk

Podium / 14 september 2016

Tutors tippen boeken over schrijven

Verdieping / 17 februari 2021